În perioada 3 - 10 decembrie 2018, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru, nr. 38) poate fi vizionată expoziţia rezidenţilor din cadrul proiectului „Şcoala de-Acasă“ (Hundorf, 2018). Vineri, 7 decembrie, de la ora 18.00, a avut loc vernisajul expoziţiei şi lansarea catalogului. În deschiderea evenimentului de la ICR, au vorbit Dana Berdilă, expert ICR, alături de scriitorul Virgil Tanase, Anca Boeriu, lect.univ.dr. Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, și Maria Morar, inițiatoarea proiectului.
„Şcoala de-Acasă“ este un proiect de rezidenţe artistice şi întâlniri formatoare, care are loc an de an într-un sat transilvan (Hundorf, azi Viişoara, judeţul Mureş, între Sighişoara şi Mediaş).
Ce înseamnă „acasă“ din „Şcoala de-Acasă“ ? „Un Acasă mai mic sau mai mare, un Acasă al satului, al ţinutului, un Acasă care-i acelaşi dacă-i întins cât o ţară sau cât o batistă sau chiar numai cât împunsătura acului când mama ne cosea fundul pantalonilor rupţi în pomul megieşului din care furam zarzăre al căror gust, unic pe lume, face că oriunde ne-am afla suntem drumeţi şi nu emigranţi. Efortul nostru aici, efortul acestor întâlniri este tocmai acesta: să dăm temei unui Acasă“, afirmă scriitorul Virgil Tănase.
„Acum un an am venit pentru prima oară la Viişoara/Hundorf şi timpul parcă a zburat, fără să ştiu când a trecut. Din ce-am văzut că au lucrat aceşti foarte tineri artişti, sunt sigură şi convinsă că a fost o experienţă care-i va ajuta foarte mult. Mă va ajuta şi pe mine să descifrez licenţa cu ei, pentru că artiştii plastici sunt, în mare majoritate, studenţi ai Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Ei vor fi, în curând, colegii mei“, subliniază Anca Boeriu, artist plastic, lector universitar, Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti.
„Provocarea nu e doar pentru tinerii care vin aici, ci şi pentru noi toţi,
ceilalţi. Şcoala nu e doar a lor, ci şi a noastră. Mulţi - puţini, să ne aşezăm
într-o temelie a întâlnirilor noastre din acest loc mai rupt de lume; ce
provoacă la căutări cu răspunsuri care se duc înspre firea aşezată, a libertăţilor
asumate, a trudei. A punţilor care ne leagă. Veşnica punte care traversează văi
şi care ne poate aşeza Acasă“, a subliniat filologul Maria Morar.
„Acest proiect este unul drag ICR-ului, noi alăturându-ne acestei inițiative curajoase încă de anul trecut, prin sprijinirea ambelor etape ale proiectului: cea din vara, rezidența propriu-zisă, prin asigurarea onorariilor pentru profesorii din străinătate care participă la atelierele din cadrul rezidenței și etapa din iarnă, lansarea catalogului și întâlnirea cu participanții și invitații speciali din cadrul rezidențelor. Anul trecut, i-am avut invitați pe scriitorul Matei Vișniec, pe Dragoș Pătrașcu, alături de Anca Boeriu și Maria Morar. Anul acesta, am menținut formula de sprijin material și logistic, adăugând un element de bun augur etapei din iarnă: găzduirea expoziției care a reunit mare parte dintre lucrările tinerilor rezidenți“, a spus Dana Berdilă, coordonator al proiectului din partea ICR.
Ajuns la a doua ediţie, proiectul „Şcoala de-Acasă“ (Hundorf, 2018) a reunit, în acest an, tineri artişti - regizori, arhitecţi, artişti plastici, literaţi, antropologi, pedagogi teatrali şi sociali din ţară şi din străinătate, care au locuit „acasă“ în perioada rezidenţelor lor, care au revenit „acasă“ pentru Colonia artiştilor - întâlnirea cu artişti consacraţi şi invitaţi de seamă pentru analiza lucrărilor şi participarea la evenimentul final de la Biserica Evanghelică. Periplul a continuat în Bucureşti cu întâlniri şi implicare directă atât pentru realizarea catalogului, cât și pentru expoziția care a fost vernisată vineri.
Rezidenţele artistice de la Hundorf încurajează participarea tinerilor artişti din diverse domenii, pentru o abordare interdisciplinară. Proiectul continuă.