- 15 October 2019
- Etichete Cristi puiu Film Ji.hlava Icr praga
Institutul Cultural Român de la Praga sprijină participarea regizorului Cristi Puiu, în calitate de președinte al juriului, la Festivalul de Film Documentar de la Jihlava, Cehia, desfășurat în perioada 24-29 octombrie 2019. Cristi Puiu va susţine în cadrul evenimentului și un masterclass cu tema „Authenticity in fiction film/ Can fiction be more trustworthy than documentary?", în data de 26 octombrie, ora 16.00, la Dukla Cinema - Reform din Jihlava.
Marele premiu al competiţiei principale, Opus Bonum, a celei de-a 23-a ediţii a Festivalului de Film Documentar de la Ji.hlava va fi decis de singurul jurat, regizorul şi scenaristul Cristi Puiu, figură proeminentă a noului val al cinematografiei din România. Regizorul român va juriza nouă producţii din Franţa, Marea Britanie, India, Madagascar şi Palestina. Documentarele, variate, abordează probleme legate de rasism, dezastre din mediul înconjurător, precum şi poveşti personale ale soldaţilor, reformatori şi lideri politici.
Tot în cadrul festivalului, va avea loc o proiecţie specială a filmului Moartea domnului Lăzărescu, recompensat, printre altele, cu premiul „Un certain regard” la Festivalul de Film de la Cannes (2006).
Între juraţii festivalului, care este structurat pe şapte secţiuni, se numără: regizorul sârb Srdan Keca; profesorul de la Universitatea din Pennsylvania Timothy Corrigan; Emilie Bujes, director artistic al festivalului Visions du Reel din Elveţia; poeta din Bulgaria Kapka Kassabova; şi Alessandro Stellino, director artistic al festivalului IsREAL din Italia.
Ji.hlava IDFF prezintă anul acesta 277 de filme și se bucură de prezența a sute de personalități și invitați din toată lumea, dar și de mii de vizitatori ai festivalului. Programul pune accent pe descoperirea unor debuturi extraordinare din producția cinematografică. În cele șapte secțiuni, spectatorii pot urmări filme ale unor producători debutanți sau ale unor producători renumiți, ocazie cu care explorează diversitatea documentarului contemporan și a cinematografiei experimentale, mai ales din Europa Centrală și de Est.
Sursa foto: variety.com