Constantin Brancusi fotograf

(C) Foto CNAC/MNAM, Dist. RMNCredit foto: Georges Meguerditchian, Jacques Faujour, Phillipe Migeat, Adam Rzepka.

Expozitia Constantin Brancusi fotograf prezinta o selectie de 30 de tiraje moderne dupa fotografii originale realizate de artist. La moartea sa in 1957, Constantin Brancusi a lasat peste 560 de negative si mai mult de 1000 de fotografii realizate de el insusi. Imaginile redau spatiul intim al atelierului din Paris si ilustreaza aspecte ale creatiei sale.

Se pare ca Brancusi a inceput sa-si fotografieze singur lucrarile cand, in timpul unei sedinte foto, a observat ca o sculptura din bronz nu mai avea stralucirea obisnuita. Intrebat fiind ce s-a intamplat cu lucrarea, fotograful a declarat naiv ca, pentru a obtine o fotografie buna, a trebuit sa atenueze efectele luminoase ale bronzului prin pudrare. Furios, sculptorul l-a gonit pe fotograf si a inceput sa-si fotografieze singur lucrarile. In 1921, celebrul Man Ray devine profesorul sau in domeniu.

Cercetatorii au demonstrat ca Brancusi isi documenta creatia cu ajutorul fotografiei, imaginile constituind un prilej de a inregistra vizual lucrarea finita, dar si un mijloc de a obiectiva stadiile de executie a unei lucrari.

O alta categorie de fotografii sunt autoportretele artistului in atelier. Surprins in timpul lucrului sau asezat in fata camerei de fotografiat, artistul isi gandeste permanent portretul in raport cu opera sa.

La fel, creatia sa fotografica este indisolubil legata de cea sculpturala, in care Brancusi isi gaseste motivele, pretextul si inspiratia pentru imaginile cele mai elocvente ale fotografiilor sale.

Expozitia Constantin Brancusi fotograf este realizata cu sprijinul Muzeului National de Arta al Romaniei.

Expozitia este insotita de proiectia filmului documentar Brancusi (1996, 77 min), in regia lui Cornel Mihalache. Documentarul a mai fost prezentat la Institutul de Film Canadian din Ottawa in 2005, la Muzeul de Arta al Romaniei din Bucuresti in 2006 si la Societatea de Limba Portugheza din Lisabona in 2007.

Cornel Mihalache este unul dintre cei mai cunoscuti regizori romani de film documentar, castigator al unor premii nationale si internationale. Filmografia sa include: De Craciun ne-am luat portia de libertate - Marele Premiu la Festivalul International de Film de la Tampere (1991); Sculptorul (Brancusi) - Premiul 3 la Festivalul Filmului de Arta de la Trencianske Teplice (1995) si Babu - cazul Gh. Ursu - Marele Premiu la Festivalul de Film Documentar Antropologic de la Sibiu (1996).

Eveniment special Marti 5 mai 2009, 7 - 9 pm

Prezentare de Sanda Miller: Brancusi si prietenii, admiratorii, galeristii si colectionarii sai & performance cu boyleANDshaw: Maiastra, Please Sing!

Cand: 22 aprilie - 13 mai 2009 Program: luni - vineri 12.00 - 19.00; sambata 25 aprilie & duminica 26 aprilie 10.00 - 17.00 Unde: Institutul Cultural Roman, 1 Belgrave Square, Londra SW1X 8PH Intrarea: libera.