Concert susținut de violonista Raluca Stratulat împreună cu studenți din București, la Ambasada României din Berlin

Violonista Raluca Stratulat, împreună cu trei dintre studenții ciclului de master ai Universității Naționale de Muzică din București - violoncelista Izabela Ghergu, pianistul Theodor Dumitru, pianistul Ionuț Diaconu - și cu clarinetista Ioana Tomescu, elevă a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București, vor susține un concert la Ambasada României din Berlin. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român de la Berlin, va avea loc joi, 15 decembrie 2022, ora 19.00.

Program:

Johannes Brahms - Trio op.114, în la minor (Klarinett-Trio)

Allegro

Adagio

Andantino grazioso

Allegro

Ludwig van Beethoven- Variațiunile „Kakadu”, op.121a (Klavier-Trio)

Introducere / Adagio

Tema con variazioni

Darius Milhaud - Suita pentru clarinet, vioară și pian

Ouver

Divertissement

Jeu

Introduction et finale

George Enescu - Serenade lointaine (Serenadă îndepărtată)

Concertul reprezintă fuziunea mediului academic cu tineri aspiranți la calitatea de student. Acest proiect continuă seria de concerte organizate de ICR Berlin, serie care îşi propune promovarea tinerilor muzicieni români și a muzicii româneşti în general, în context internaţional şi în cadrul unor evenimente de mare vizibilitate.

Violonista Raluca Stratulat a avut multiple participări în cadrul unor festivaluri de muzică clasică și contemporană, solo sau ca membră a diverse ansambluri camerale și este absolventă a Facultății de Interpretare, Masteratului, Doctoratului și Cursurilor postdru MIDAS ale Universitatății Naţionale de Muzică din Bucureşti. A concertat sub bagheta dirijorilor Jin Wang, Jozsef Horvath, Horia Andreescu, Adrian Morar, Valentin Doni, Cristian Lupeș, a realizat numeroase prime audiții de muzică contemporană a diverse piese aparținând compozitorilor români și străini și a sustinut concerte și recitaluri în România, Olanda, Finlanda, Grecia, Austria, Germania, Ungaria, Belgia, Italia, Turcia, Marea Britanie și S.U.A.În prezent este asistent universitar la Universitatea Națională de Muzică București - secția vioară și profesor de muzică de cameră la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București. Se dedică și educației non formale, fiind formator și consilier de dezvoltare personală acreditat, susține workshop-uri, training-uri, conferinţe şi a publicat o serie de articole şi studii.

Ioana Tomescu, născută în 2005, este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București. Studiază clarinetul sub îndrumarea profesorului Ovidiu Caplescu. A obținut peste 30 de premii la concursuri de interpretare instrumentale naționale și internaționale. A debutat ca solistă la 12 ani, alături de Orchestra Inginerilor „Petru Ghenghea”, condusă de Andrei Iliescu, orchestra cu care a colaborat și în 2018 și în 2019. A concertat alături de Filarmonica Pitești, dirijată de Tiberiu Oprea (2021), de Iulian Rusu (2022) și alături de Filarmonica Râmnicu Vâlcea, dirijată de Pawel Gorajsky (2021). A susținut recitaluri la Palatul Suțu, la Palatul Mogoșoaia, la Institutul Maghiar din București, la Centrul de Cultură Arcus, precum și pe scena 11thEuropean Clarinet Congress Krakow 2022, Polonia. A fost selecționată în Orchestra Young Concertgebouw și a participat în 2021 la un stagiu orchestral intensiv finalizat prin concerte sustinute la Concertgebouw Amsterdam și la Koln Philarmonie, sub bagheta maestrului Daniel Harding. A fost acceptată în 2022 în Orchestra Națională de Tineret.

Theodor Dumitru a început studiul pianului la Colegiul Național de Arte „Regina Mariaˮ din Constanța, sub îndrumarea profesoarei Victoria Boicenco, la vârsta de 6 ani. De la 14 ani, își continuă educația la Colegiul Național de Muzică „George Enescuˮ din București, la clasa profesoarei Gabriela Enășescu. În prezent, este student la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa prof. univ. dr. Dana Borșan și la clasa de muzică de cameră a prof. univ. dr. Verona Maier. De-a lungul anilor, a obținut numeroase premii la concursuri precum Festivalul Muzicii Maghiare, Olimpiada Națională de Muzică, „Pro Pianoˮ (București), „George Georgescuˮ (Tulcea) ș.a. În activitatea concertistică, a fost prezent pe scene din București (Ateneul Român, Piața Festivalului „George Enescuˮ, Institutul Cultural Maghiar), Budapesta (Muzeul „Ferenc Lisztˮ), Constanța (Teatrul „Oleg Danovskiˮ, Muzeul Național de Artă) ș.a. În postura de solist a concertat alături de Orchestra Filarmonicii Pitești și de Orchestra C.N.M. „George Enescuˮ. A participat la cursuri de măiestrie susținute de artiști precum Florian Mitrea, Maria Masycheva, Georgy Gromov, Joanna MacGregor, Pascal Rogé.

Ionuț Diaconu a studiat pianul cu profesorii Dorina Gorgan și Constantin Nițu la Colegiul Național de Muzică ,,George Enescuˮ și cu Vlad Dimulescu la Universitatea Națională de Muzică București, unde a absolvit studiile de master. A debutat ca solist alături de Orchestra de Cameră Radio din București în 2016 și a fost bursier al Fundației Regale ,,Margareta a Românieiˮ timp de patru ani. A studiat cu ajutorul unor burse Erasmus în Portugalia și Ungaria cu profesorii Constantin Sandu, Katalin Falvai și Balázs Fülei.În 2019 a obținut premiul I la Concursul de Pian din cadrul Forum Internacional de Musica ,,Ciudad de Orihuela” (Spania) și la Concursul Internațional de Pian „Alto Minhoˮ (Portugalia), iar în 2020 a obținut Marele Premiu la Concursul Internațional „Emil Rotunduˮ (Timișoara).A susținut concerte și recitaluri atât în România, cât și în Italia, Ungaria, Portugalia, Germania.

Maria-Izabela Ghergu (n.1998) este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, specializarea Violoncel, la clasa prof.univ.dr. Marin Cazacu, iar în prezent este studentă în anul II de master. De-alungul anilor, aceasta participă la numeroase concursuri naționale si internaționale, cele mai importante premii obținute fiind: Marele Premiu la Concursul Național „Alexandru Moroșanuˮ (2014); Marele Premiu la Concursul Internațional al Tinerilor Interpreți „Eugen Cocaˮ din Chișinău (2015); Marele Premiu la Concursul Național „Paul Constantinescuˮ (2016); Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare instrumentală (2008-2016); Marele Premiu la Concursul Național de Interpretare „Eduard Caudellaˮ (2020). În anul 2022, ajunge până în semifinala Concursului Internațional „George Enescu”. A concertat alături de Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica din Brașov, Camerata Regală, Orchestra Fundației Regale Margareta a României, Orchestra KamerArt, Orchestra Colegiului Național de Arte „Dinu Lipattiˮ și Orchestra „Universitaria”. Izabela este membră a Orchestrei Române de Tineret, a ansamblului Violoncellissimo și bursieră a Fundației Regale Margareta a României.