- 10 July 2018
- Etichete Sezonul România-Franţa ICR
În perioada 2-6 iulie 2018, Institutul francez de la Paris a găzduit reuniunea celui de-al patrulea Comitet Mixt de Organizare (CMO) pentru Sezonul România – Franța 2019. Reuniunile tehnice ale echipelor române și franceze s-au desfășurat pe parcursul a 5 zile, timp în care au fost discutate peste 450 de proiecte primite până acum pentru Sezonul România – Franţa, care va debuta la 27 noiembrie 2018.
Cel de-al patrulea Comitet Mixt de Organizare, etapă importantă a pregătirii Sezonului România – Franța, s-a încheiat vineri, 6 iulie 2018, cu o sesiune plenară găzduită de Ministerul pentru Europa și afaceri externe de la Paris (Quay d’Orsay), în prezenţa comisarilor Jean-Jacques Garnier şi Andrei Țărnea, a Excelenţelor Lor Michelle Ramis, ambasadoarea Franței în România, și Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, a lui Laurence Auer, director al departamentului cultură, învățământ și cercetare din cadrul Ministerului pentru Europa și afaceri externe de la Paris, Max-Olivier Gonnet, director adjunct al serviciului Europa centrală și orientală, Europa baltică din cadrul aceluiaşi minister; au fost de asemenea prezenţi Mihaela Voicilă, secretar de stat în Ministerul pentru Afaceri, Comerț si Antreprenoriat, Tudor Potra, consilierul Ministrului pentru Cultură și Identitate națională, directorii Institutului Francez România, al Institutului Francez Bucureşti, al Institutului Cultural Român de la Paris, echipele – română şi franceză ale Sezonului România-Franţa.
Cei doi ambasadori au semnat procesul verbal al CMO într-un cadru excepțional – Salonul « Chambre du Roi » din cadrul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe de la Paris.
Institutul Cultural Român este partener în organizarea şi implementarea Sezonului România-Franţa, alături de Ministerul Afacerilor Externe (coordonator), Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale și Secretariatul General al Guvernului.
În alocuţiunile lor, oficialii prezenţi la sesiunea plenară de la Quay d’Orsay au mulţumit Institutului Cultural Român pentru implicarea sa, încă de la început, pentru pregătirile Sezonului. Au fost de asemenea subliniate dimensiunea europeană a Sezonului, care include proiecte transfrontaliere europene (Franța-Germania-România), caracterul descentralizat și multicultural al evenimentelor, specificul regional și acoperirea teritorială a programării, cu programe care se desfășoară în numeroase regiuni din Franța și România. « Alături de Ambasada României în Franţa, ţin să mulţumesc Institutului Cultural Român, preşedintelui Liliana Țuroiu, pentru contribuţia acestora în alcătuirea programării şi susţinerea unui număr important de evenimente din domenii variate », a menționat Laurence Auer.
Sezonul România - Franța 2019 este apreciat ca fiind cel mai amplu proiect de diplomaţie, cultural şi economic pe care cele două state îl vor desfășura în comun, în perioada decembrie 2018 – iulie 2019, cu mize foarte importante privind schimbarea percepţiei pe care cele două ţări o au una despre alta, întărirea cooperării între cele două societăţi, a accelerării schimburilor artistice.
Sezonul România - Franța 2019 coincide cu exercitarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, cu împlinirea Centenarului Marii Uniri de la 1918 și cu marcarea sfârșitului Primului Război Mondial.
Inițial centrate în mod exclusiv doar pe artă și cultură, Sezoanele culturale bilaterale au demarat în Franţa în 1985, ca instrumente specifice diplomației culturale. Ele au permis Franței instaurarea unui dialog, până în prezent, cu peste 60 de țări. Astăzi, acest tip de manifestare de mare anvergură s-a deschis domeniilor cercetării, învățământului superior, educației, sportului, turismului, economiei sau gastronomiei.
Sezonul România-Franţa 2019 este primul Sezon pe care Franţa îl organizează cu o ţară membră a Uniunii europene. România va face anul viitor prima experienţă în organizarea unui Sezon.