Recital de vioară cu Per Enoksson şi Vlad Stănculeasa, concertmaeştri ai Orchestrei Simfonice din Göteborg

Institutul Cultural Român de la Stockholm, Skeppsbron 20
Program:
J.M. Leclair - Sonata pentru 2 viori în mi minor, Op.3:5
A. Schnittke - Moz-Art (dupa un fragment KV 416 d)
B. Bartók - 9 Duo-uri

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. Înscrieri la rkis@rkis.se.
Seria de concerte de coarde iniţiată în 2012 de Institutul Cultural Român de la Stockholm şi deschisă de cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca continuă în acestă primăvară cu un recital de vioară susţinut de Per Enoksson şi Vlad Stănculeasa, concertmaeştri ai Orchestrei Simfonice din Göteborg. Programul cuprinde lucrări de Jean-Marie Leclair, Alfred Schnittke şi Béla Bartók.

Per Enoksson a absolvit Academia Regală de Muzică din Copenhaga în 1982, continuându-şi studiile cu Dorothy DeLay la prestigiosul colegiu Juilliard din New York. A urmat de asemenea cursuri de măiestrie cu Henryk Szeryng şi Isaac Stern şi a câştigat premii la competiţiile "Carl Nielsen" şi "Jean Sibelius". Cariera lui Per Enoksson include concerte solo cu principalele ochestre din Scandinavia, precum Filarmonica din Oslo, Filarmonica din Bergen, Orchestra Radiodifuziunii Suedeze, Orchestra Simfonică din Göteborg ş. a. Printre albumele înregistrate se numără integrala sonatelor lui Brahms, sonatele lui Busoni şi Sjögren şi "Quatuor pour la fin du temps" de Olivier Messiaen. A predat la Colegiul de Muzică din Oslo şi la Academia de Muzică din Copenhaga, în prezent fiind profesor la Colegiul Regal de Muzică din Stockholm şi la Colegiul de Muzică al Universităţii Göteborg. Per Enoksson este prim concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Göteborg şi cântă pe o vioară Stradivarius din 1697 şi o vioară Nicolas Lupot din 1798.

Vlad Stănculeasa a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, în România. De-a lungul timpului a câştigat peste 25 de premii şi medalii la concursuri naţionale şi internaţionale, fiind laureat al Festivalului George Enescu, ediţia 2007. A absolvit celebra academie de muzică Yehudi Menuhin din Elveţia, unde a studiat sub îndrumarea profesorilor Alberto Lysy şi Liviu Prunaru, precum şi cursurile de master ale Conservatorului din Lausanne, unde a fost în clasa lui Pierre Amoyal. A interpretat pe scene prestigioase ca solist în Camerata Lysy, iar începând cu 2009 este concertmaestru invitat la Kammerorkester Basel şi concertmaestru permanent al Orchestrei Simfonice din Göteborg. Vlad Stănculeasa cântă la o vioară de Sanctus Serafin (1739), care a aparţinut lui George Enescu şi pe care acesta a oferit-o elevului său Yehudi Menuhin.


foaia program