Łódź: Filme românești la Festivalul Kamera Akcja

lodz Filme romanesti la Festivalul Kamera Akcja

Institutul Cultural Român de la Varșovia continuă colaborarea cu  Festivalul Kamera Akcja de la Łódź și prezintă, în cadrul seriei de proiecții "Caravana Noului Cinema Românesc" o selecție de filme românești recente.

Unde: 

Școala de Film din Łódź (ul.Targowa 61/63) și Cinematograful Kinematograf, Muzeul Cinematografiei (Plac Zwycięstwa 1)

Perioada: 24-27 octombrie 2024

Bilete: detalii pe pagina Festivalului: https://kameraakcja.com.pl/edycja-2024/karnety/

Programul festivalului cuprinde o selecție a unor producții românești noi și vechi, apreciate și premiate la festivaluri internaționale.

Printre acestea, se numără:  Între revoluții (regia: Vlad Petri), Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (regia: Radu Jude), Tipografic Majuscul (regia: Radu Jude) și Spre Nord (regia: Mihai Mincan). Lor li se adaugă unul dintre cele mai importante filme ale Noului Val românesc: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (regia: Cristian Mungiu, 2007).

Programul proiecțiilor:

Joi, 24 octombrie, ora 22

Între revoluții (regia: Vlad Petri)

România, Qatar, Iran, Croația, 2023, 69’

Sinopsis: Două femei despărțite de revoluții politice găsesc o legătură prin scrisori, sfidând distanța și tulburările. Maria și Zahra se întâlnesc la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii zece ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată.

Traducerea în limba polonă este oferită de Festivalul de Film de la Cracovia.

Detalii despre film, aici.

Vineri, 25 octombrie, ora 19.00

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (regia: Radu Jude)

România, Luxemburg, Franța, Croația, 2023, 163’

Sinopsis: O asistentă de producție suprasolicitată și prost plătită trebuie să filmeze un videoclip despre siguranța la locul de muncă comandat de o companie multinațională. O persoană intervievată face o declarație care îl obligă să își reinventeze povestea pentru a se potrivi narațiunii companiei. Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii este un road-movie în care Angela traversează un București aglomerat și ostil. Este și o dramă despre un bărbat rămas paralizat în urma unui accident de muncă. Este și o comedie despre realizarea unui film de protecția muncii. Și o satiră despre noul capitalism românesc, în care își face apariția strănepoata lui Goethe, jucată de Nina Hoss.

Detalii despre film, aici.

Sâmbătă, 26 octombrie, ora 19.30

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (regia: Cristian Mungiu)

România, Belgia, 2007, 103

Sinopsis: Unul dintre cele mai importante filme ale Noului Val românesc. Marea poveste a sfârșitului comunismului într-un cadru intim. Anii de declin ai comunismului în România. Oameni posomorâți, neluminați, străzi de iarnă pustii, urâțenie gri și omniprezentă. Nimic care să dea măcar o fărâmă de speranță pentru schimbare, pentru o viață mai bună, plină de culoare și mai vesel. Aceasta este realitatea în care trăiesc și studiază prietenele Otilia și Găbiță, pentru care, în ciuda tuturor, viața mai are un gust de aventură și de așteptare ca visele să devină realitate. Cu toate acestea, până când Găbiţă află că este însărcinată.

Premii și nominalizări: Cannes 2007 - Palme d'Or, European Film Awards 2007 - Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Globurile de Aur 2008 - Cel mai bun film străin (nominalizat), Cezar 2008 - Cel mai bun film străin (nominalizat).

Sâmbătă, 26 octombrie, ora 21.45

Tipografic Majuscul (regia: Radu Jude)

România, 2020, 128’

Sinopsis: România, 1981. Ceaușescu este la putere, conducând România comunistă. El scrie povestea oficială cu ajutorul Televiziunii Naționale. Mugur Călinescu, un adolescent de 16 ani, scrie pe pereți o altă poveste: mesaje de protest împotriva regimului scrise cu majuscule, cu cretă. Acțiunile sale sunt compilate într-un dosar voluminos păstrat de Securitate, care l-a observat, l-a reținut, l-a interogat și l-a distrus. Legătura dintre cele două povești - secretă și publică - personalăși colectivă - scoate la lumină un erou mai puțin cunoscut, la 30 de ani de la căderea comunismului.

Detali despre film, aici.

Duminică, 27 octombrie, ora 17.15

Spre Nord(regia: Mihai Mincan)

România, Franța, Grecia, Bulgaria, Cehia, 2022, 123’

Sinopsis: 1996, în largul mării. În timpul turei sale pe puntea unui vas transatlantic, Joel, marinar filipinez religios, îl descoperă pe Dumitru, pasager clandestin român ascuns între containere. Dacă este văzut de ofițerii taiwanezi care conduc nava, Dumitru riscă să fie aruncat peste bord. Joel decide să îl ascundă, în semn de recunoștință față de Dumnezeu. Începe un periculos joc de-a șoareceleși pisica. Când echipajul său, proprii săi prieteni, chiar și însuși Dumnezeu încep să-i întoarcă spatele, Joel își dă seama că trebuie să-și înfrunte singur destinul crud.

Detalii despre film, aici.