Limba română prin film

Limba romana prin film

Se spune că cea mai bună metodă de învățare a unei limbi străine este vizionând filme. 

Folosirea suportului cinematografic poate fi un argument de promovare a limbii române ! 

Cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române, Institutul Cultural Român de la Paris propune deci o seară de film românesc contemporan, propunând abonaților săi online (peste 45 000 pentru pagina de Facebook) vizionarea unui film românesc contemporan, "Omul roșu", realizat de Mugur Vărzariu și produs de cunoscutul regizor de film Bogdan Mureșan, în casa de producție Kinotopia.

Data/ora  : 31 august 2021, 20 h

Ziua limbii române este sărbătorită de către comunitățile românești în fiecare 31 august. Anul acesta, alegerea evenimentului s-a dorit a fi diferită, inedită, din nou,  o abordare a limbii române prin ceea ce este de fapt cel mai ușor de reținut atunci când dorim să facem primii pași într-o limbă străină : cuvintele pe care le ascultăm!

Într-o perioadă estivală,  un popas cinematografic în seara zilei de 31 august, un film românesc subtitrat în limba franceza, un film care a participat la mai multe festivaluri de film din Franta, fiind apreciat mai ales la festivalul filmului documentar de la Pessac (lânga Bordeaux).  Dorim să marcăm astfel această zi deosebită, prilejuind descoperirea limbii române actuale, și poate chiar dorința de a participa ulterior la cursurile de limba română pe care le prilejuiește ICR Paris.

Amintit de cotidianul Le Figaro ca fiind un film care "contează", Omul roșu, de Mugur Vărzariu, a fost prezent în competiția Festivalului de film documentar de la Pessac, în 2019, dar și în competiția celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (2019, București), care reunește anual cele mai noi și premiate filme cu temă politică.

Omul Roșu spune povestea lui Petre Ignatencu, canoist de performanță și șofer de taxi în anii ‘60, care crede cu tărie că prăbușirea comunismului în decembrie ‘89 a fost o uriașă greșeală a istoriei. Într-un prezent pe care îl consideră tulbure și decadent, acesta speră să reînvie spiritul Partidului și își asumă funcția de lider și continuator de drept al ideologiei socialiste. Nostalgia unei epoci percepută de unii ca fiind glorioasă face uneori ca o credință personală să devină permanentă și de neînvins. Într-un prezent pe care îl consideră tulbure și decadent, Petre speră să reînvie spiritul Partidului și își asumă funcția de lider și continuator de drept al ideologiei socialiste. Acțiunile sale sunt clare, determinate și pline de elan. Filmul documentar își propune să fie obiectiv, lipsit de patetism și presărat cu un umor fin, mai mult sau mai puțin involuntar.

Drepturile de proiectare și vizionare a filmului ne sunt acordare gratuit de către producătorul acestuia, Bogdan Mureșanu. 

Filmul  este subtitrat în franceză.