„Home alone”: cea de-a unsprezecea expoziţie din seria „Young Romanian Art” din cadrul rezidenţei IRCCU Veneţia pe durata Bienalei de Artă

„Home alone": cea de-a unsprezecea expoziţie din seria „Young Romanian Art" din cadrul rezidenţei IRCCU Veneţia pe durata Bienalei de Artă


Vineri, 16 octombrie 2009, începând cu orele 16,00, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia se va deschide cea de-a unsprezecea expoziţie din seria "Young Romanian Art", proiectul curatorial semnat de Mircea Nicolae, câştigătorul rezidenţei pe timpul Bienalei de Artă de la Veneţia.
Expoziţia se numeşte "Home alone", şi cuprinde o serie de obiecte şi texte rezultate în urma interacţiunii dintre public şi teatrul Lorgean, imaginat şi organizat de Jean-Lorin Sterian în propriul apartament.
"Piesa de teatru începe atunci când te sună cineva. Afli adresa, data şi ora la care trebuie să fii acolo. Urci cu liftul după ce ai primit un bilet la schimb pentru obiectul pe care l-ai adus şi care pentru tine simbolizează singurătatea.
Apoi te aşezi pe jos printre nişte oameni pe care nu îi cunoşti, pe întuneric. Lorin pune muzica şi urmează un monolog. Câţiva oameni se aşează pe un scaun în faţa ta şi spun nişte lucruri. Vorbesc într-o limbă colocvială, teatralitatea e diferită de la unul la altul. Se povestesc lucruri, se citesc conversaţii de messenger, ai senzaţia ca totul face parte din piesă. Şi ezitările şi accidentele, până şi veioza din spatele scaunului de lemn care e singura lumină din cameră.
La final trebuie să zici şi tu ceva. Ai adus un obiect de acasă şi acum trebuie să spui de ce e legat de ideea de singurătate. Fără să vrei, faci o confesiune, eşti ascultat şi asculţi pe alţii. Şi peste câteva zile Lorin îţi va scrie cerându-ţi să îi trimiţi un mic text cu povestea obiectului tău, amândouă urmând să fie integrate într-o expoziţie.
O serie de reprezentaţii ale unui teatru de apartament şi o expoziţie de obiecte pot fi de fapt un experiment social. Dacă simpla ta prezenţă în public face parte dintr-un scenariu prestabilit care te va transforma la un moment dat în participant la reprezentaţie, înseamna că există un cadru conceptual în care fără să vrei ai fost prins.
Eşti victima unui creator de situaţii care te va face, fără să vrei, să inţelegi că orice comportament cotidian poate fi văzut ca teatru. Iar odată ce vei privi obiectele şi vei citi textele din expoziţie vei zâmbi poate, pentru că singurătatea nu e de fapt aşa neagră cum ne pare tuturor în momentele în care suntem vulnerabili.
A te simţi singur devine a fi singur fără o încărcătură negativă. Şi poate că atunci piesa ia sfârşit, implinindu-şi funcţia terapeutică." – astfel îşi descrie proiectul curatorial Mircea Nicolae.
"Young Romanian Art" reprezintă o parte din proiectul de rezidenţă al lui Mircea Nicolae, organizatorul şi curatorul celor 14 expoziţii găzduite de Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în perioada iulie - octombrie 2009. Această serie de expoziţii, fiecare cu durata de o săptămână, urmăreşte promovarea artei tinere româneşti pe timpul actualei ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia.
Pentru detalii vizitaţi http://young-romanian-art.blogspot.com/