Expoziţia "Fotografii interzise şi imagini personale. Viaţa de zi cu zi în vremea lui Nicolae Ceauşescu” mai poate fi vizitată până în 15 februarie

"Fotografii interzise şi imagini personale. Viaţa de zi cu zi în vremea lui Nicolae Ceauşescu", expoziţia arhitectului-fotograf Andrei Pandele la Varşovia, este a doua fază a expoziţiei omonime prezentată, în luna martie 2009, la Centrul "Solidarności" din Gdańsk. Prezenţa ei în capitala poloneză se înscrie în Programul ICR-Varşovia "Libertatea la 20 de ani", dedicat aniversării Revoluţiei române din 1989. Expoziţia poate fi vizitată la "Casa Întâlnirilor cu Istoria" (str. Karowa 20) până în 15 februarie.

Vernisajul expoziţiei a avut loc în 10 decembrie, la ora 18:00, în prezenţa autorului fotografiilor, Andrei Pandele, a curatorului polonez, Witold Krassowski, şi a lui Krzysztof Varga, scriitor, jurnalist, editorialist al "Gazetei Wyborcza".

"Fotografii interzise şi imagini personale. Viaţa de zi cu zi în vremea lui Nicolae Ceauşescu" cuprinde fotografii alb-negru şi color care documentează, cu o precizie pe care doar arta fotografică o poate clama, perioada de degradare iremediabilă a societăţii româneşti în ultimii ani ai lui Nicolae Ceauşescu. Zecile de clişee prezintă viaţa de zi cu zi sub Nicolae Ceauşescu, Bucureştiul întunecat şi murdar, cozile interminabile, întreg cenuşiul unei existenţe decăzute şi fără speranţă.

Imaginile arhitectului şi fotografului Andrei Pandele, obţinute clandestin şi cu mari riscuri în anii şaptezeci şi optzeci, reprezintă un document inestimabil pentru înţelegerea dictaturii comuniste, dar şi pentru aproximarea distanţei considerabile care desparte România dictaturii comuniste de România europeană.