Concert simfonic dedicat Avangardei Muzicale Române şi Cehe din secolul al XX-lea - ansamblul Prague Modern

Locul desfăşurării: Sala Galerie, Palatul Lichtenštejn (clădirea HAMU - Malostranské nám. 13)

Ultimul din seria de concerte dedicate de Institutul Cultural Român din Praga Şcolii Româneşti de Compoziţie din a doua jumătate a secolului al XX-lea este prezentat de ansamblul ceh Prague Modern, considerat de presa de specialitate drept „cel mai bun ansamblu de muzică nouă din Cehia". Prague Modern este un ansamblu cu structură variabilă, ai cărui membri se numără printre cei mai talentaţi reprezentanţi ai generaţiei tinere de instrumentişti din Republica Cehă.
Ansamblul a evoluat la prestigioasele festivaluri internaţionale Premiera pragheză şi Contempuls, precum şi în cadrul unor apreciate festivaluri locale precum Třídení Praga, Forfest Kroměříž, Expoziţia de muzică nouă din Brno, Zilele muzicii contemporane de la Ostrava ş.a. În afara hotarelor, ansamblul a concertat la festivaluri precum Les Musiques Marseilles, YOUrope Together Essen, Dartington Summer Festival, Serile muzicii contemporane de la Bratislava ş.a.
Repertoriul Prague Modern conţine lucrări ale autorilor din toată lumea, dar şi lucrările compozitorilor cehi moderni şi contemporani. De asemenea ansamblul, Prague Modern îşi propune să prezinte avangarda cehă şi pe podiumurile internaţionale.
Ansamblul este deschis şi colaborărilor cu reprezentanţi din alte domenii artistice: cooperează cu cineastul Jan Švankmajer, cu artista plastică Vincourová Kateřina, cu actriţa franceză Fanny Ardant (în cadrul premierei cehe a operei lui Michael Jarrell Cassandra) etc.
Ansamblul Prague Modern a fost înfiinţat în 2008, în sediul Filarmonicii de Cameră din Praga, de către dirijorul francez Michel Swierczewsky, care este în acest moment conducătorul şi dirijorul ansamblului.

Programul concertului din 26 ianuarie:
Marek KOPELENT (1932): Furiant pentru vioară, violoncel şi pian (1979)
Tiberiu OLAH (1928-2002): Sonata pentru flaut (1978)
Ivana LOUDOVÁ (1941): Cvartetul de coarde II In memoriam Bedřich Smetana (1973-76)
Ştefan NICULESCU (1927-2008): Triplum II pentru clarinet, violoncel şi pian (1973)
Milan SLAVICKÝ (1947-2009): Invocaţie I pentru violă solo (1984)
Michal NEJTEK (1977): Coborâre în străfundurile liniştii pentru vioară, violoncel şi pian (1999)
Myriam MARBÉ (1931-1997): Cvartet de coarde nr.3 "Lui Nau" (1987-88)