Cartea săptămânii: „Prezent trecut, trecut prezent”, de Eugen Ionescu

Dragi cititori,

Din aprilie și până în octombrie vă invităm la o paradă săptămânală a celor mai noi cărți românești, traduse în Polonia. Pe scena intitulată „Cartea săptămânii” vor urca pe rând, o dată la șapte zile, vedetele sezonului, proaspete și pline de vervă, însoțite de garderoba special pregătită pentru show.
În acest an, în sezonul primăvară-toamnă se poartă cărțile românești! Lungi, scurte, vesele sau mai puțin, serioase, visătoare, colorate, monocrome – combinațiile sunt nesfârșite, iar libertatea abolută!

Spectacolul literar a început!

PREZENT TRECUT, TRECUT PREZENT

Autor: Eugen Ionescu
Versiunea românească: Editura Humanitas, București, 2018

Versiunea poloneză: Editura
Agora, Varșovia, 2018
Traducerea în limba polonă
: Anastazja Dwulit

Eugen Ionescu, autorul binecunoscutei piese Cântăreața cheală, ne surprinde din nou. Prezent trecut, trecut prezent este un eseu plin de amintiri, observații și reflecții pe tema absurdului lumii secolului trecut.
Eugen Ionescu, unul dintre cei mai importanți creatori ai secolului XX, marele maestru al teatrului absurdului, a fost surprinzător în repetate rânduri în lucrările sale. Nu mai puțin surprinzătoare este această „cărticică”, invers proporțională prin dimensiuni cu bogăția observațiilor asupra unor chestiuni atemporale. În primul rând este foarte personală: a apărut din însemnările tânărului Ionescu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, completate în anii '60 și mai târziu. Acest „jurnal intim” conține, așadar, numeroase motive autobiografice, printre ele traumele trăite atunci când tatăl, avocat român, a părăsit-o pe mama, frațuzoaică, apoi i-a anulat drepturile părintești, luându-l forțat pe micul Eugen de la Paris în România și despărțindu-l de sora lui. „Patria”, urâtă atât din cauza tatălui, cât și a puterii totalitare, îl îndeamnă pe Ionescu la reflecții dureroase pe tema naturii totalitarismului, rolului propagandei și mecanismelor puterii – reflecții care se potrivesc surprinzător de bine realităților noastre contemporane.

Împletind teme personale, literare, publicistice și filosofice cu genul aforistic, proza aproape poetică și „poveștile pentru copii mai mici de trei ani”, amuzante și absurde, Ionescu vede mai multe decât nu puțini scriitori science fiction...

Am reușit să vă stârnim curiozitatea?
Vă invităm la lectura unui fragment din carte:

„Mă întreb cum o să putem scăpa. În cerul nostru, amenințarea.
Pericolul se apropie, ne încercuiește, se strânge din ce în ce. Vom fi oare zdrobiți, cum să rezistăm și să durăm? Vreau să zic: cum să rezistăm și să durăm moral, cum să ne păstrăm încrederea, cum să nu cedăm, cum să credem în dreptate? Chiar dacă aș rezista, dacă într-o zi mi s-ar întâmpla să pot scrie cărți, dacă mi s-ar putea întâmpla să ajung să mă exprim public, voi fi ascultat oare cu destulă atenție, voi fi crezut, voi emoționa? Oricum nu voi putea să înfrunt timpul, nu voi putea să rezist secolelor. Cel mult aș reuși poate, în potopul ăsta, să-mi salvez viața personală.
Dar nu voi putea, în același timp, să salvez morala în care cred, cultura la care țin. [citește mai departe aici]

Eugen Ionescu (Eugène Ionesco)
S-a născut la Slatina (1909) şi-a petrecut copilăria în Franţa, pentru a reveni în 1924 în România, unde a urmat studiile liceale şi universitare. Debutează cu poezii în revista
Bilete de papagal. Volumul de critică literară Nu (1934), premiat de un juriu prezidat de Tudor Vianu, contrariază prin ludicul şi nonşalanţa cu care tratează valorile bine stabilite ale literaturii române. În 1938 pleacă la Paris ca bursier. După război, se impune în teatrul de avangardă francez şi e recunoscut apoi în lumea întreagă drept unul dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului XX. A decedat la Paris, în 1994.
Scrieri în limba română: Elegii pentru fiinţe mici (versuri, 1931), Nu (critică literară, 1934), Englezeşte fără profesor (piesă de teatru, 1943), Război cu toată lumea (publicistică, 1992).
Scrieri în limba franceză:
TEATRU: La Cantatrice chauve, La Leçon, Les Salutations, Jacques ou la Soumission, L'Avenir est dans les oeufs, Les Chaises, Le Maître, Le Salon de l'automobile, Victimes du devoir, La Jeune Fille à marier, Amédée ou Comment s'en débarrasser, Le Nouveau Locataire, Scène à quatre, Le Tableau, L'Impromptu de l'Alma, Tueur sans gages, Rhinocéros, Délire à deux, Le Piéton de l'air, Le roi se meurt, La Soif et la Faim, La Lacune, Exercices de conversation et de diction françaises pour étudiants Américains, Jeux de massacre, Macbett, Ce formidable bordel! , L'Homme aux valises, Voyages chez les morts, La Nièce-Épouse, Le Vicomte, Le Rhume onirique, Les connaissez-vouz?, Maximilien Kolbe.
PROZĂ: La Photo du Colonel (nuvele, 1962), Le Solitaire (roman, 1973).
ESEURI ŞI MEMORIALISTICĂ: Notes et contre-notes (1962), Journal en miettes (1967), Présent passé, passé présent (1968), Antidotes (1977), Un homme en question (1979), Entre la vie et le rêve. Entretiens avec Claude Bonnefoy (1987), Une quête intermittente(1987).
VOLUME DE DESENE: Découvertes (1969), Le Noir et le Blanc (1981).

Anastazja Dwulit (traducătoarea cărții)
Traducătoare din limba franceză. Se prezintă drept „traducătoare de cărți ne-populare, scrise de autori cunoscuți (Cioran, Proust, Ionesco, Derrida) și necunoscuți (nu merită menționați, fiindcă sunt necunoscuți). Nu a tradus nimic ușor de citit și nici măcar folositor (așteaptă propunerea traducerii unui bestseller din categoria ghidurilor)”.

Ce scriu pasionații lecturilor despre Prezent trecut, trecut prezent:

Apărută pentru prima dată în 1968 la Mercure de France, cartea explorează, sub forma meditației personale și a jurnalului „în fărâme“, a „navetei“ permanente între amintire și actualitate, raporturile individului cu tentația (sau amenințarea) totalitară, rememorează prigoana legionară, ascensiunea nazismului și angajamentul generației criterioniste la extrema dreaptă, comentează conflictul din Orientul Mijlociu, renașterea antisemitismului în cadrul comunismului sovietic, fascinația perversă a intelectualilor occidentali față de Moscova etc. Totul – privit din unghi filozofic și, totodată, intens-subiectiv, pe fundalul crizei modernității europene. [„Observator cultural”]

Prezent trecut, trecut prezent este cel mai cuprinzător dintre volumele de însemnări ale lui Eugen Ionescu. Consemnările diaristice și eseistica autorului se află în umbra creației sale dramaturgice, deși tocmai în ele trebuie căutate sursele ideilor care au stat la baza teatrului absurdului.
Totuși aceste însemnări sunt în primul rând un document aparte, o mărturie a vieții interioare complicate a artistului, dar și un hibrid al genurilor, în cadrul căruia jurnalul intim este alăturat autobiografiei, publicisticii și eseului filosofic. Nu lipsesc de aici nici proza poetică sau groteștile
Povești pentru copii mai mici de trei ani, apropiate în tonul absurd de ceea ce Ionescu a prezentat în piesele sale; nu există totuși teme ironice – sunt texte deosebit de serioase, uneori dureroase, fundamentale pentru înțelegerea lui Ionescu ca artist și ca om. În ciuda faptului că volumul este o selecție de texte scrise pe parcursul a cel puțin treizeci de ani (Ionescu a scris majoritatea textelor în jurul anului 1967, dar a folosit amplu însemnări începute în 1934, alăturându-le sau opunându-le, creând uneori colaje speciale), nu se poate vorbi în cazul lor de ceva întâmplător. Prezent trecut, trecut prezent este un volum construit unitar, conținând însemnări din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și perorări politice, create la cald în timpul Războiului de Șase Zile din 1967 – alăturarea celor două timpuri la care face trimitere titlul îi permite autorului să țeasă o poveste personală și multistratificată despre răul imamanet, cultivat de omenire din vremuri imemoriale”.[Maciej Robert, „Nowe Książki”]

Vă recomandăm materialul video cu participarea criticului de teatru Octavian Saiu, pregătit special pentru cititorii polonez.

Octavian Saiu este critic de teatru, Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT), Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie, autorul volumului Ionescu/Ionesco: Un veac de ambiguitate (Ed. Paideia, 2011).

Vă invităm pe pagina editurii Agora
a editurii Humanitas
(pentru varianta originală a cărții, în limba română)
și pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român de la Varșovia.