Ziua Naţională a României celebrată prin recitalul „Vioara lui Enescu la Budapesta“

În 1 decembrie 2015, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român Budapesta în colaborare cu Ambasada României în Ungaria au organizat recitalul „Vioara lui Enescu la Budapesta" dedicat  Zilei Naţionale a României. Programul cultural a fost susţinut de violonistul Gabriel Croitoru şi de pianistul Horia Mihail, în sala de conferinţe a Hotelului Gellért din Budapesta şi a fost urmat de o recepţie.


În deschiderea evenimentului, E.S. Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta a invitat publicul prezent să păstreze un moment de reculegere în memoria victimelor din tragedia de la Clubul Colectiv, respectiv ale atacurilor teroriste recente din Franţa, Liban şi Mali.


Gabriel Croitoru, prezenţă binecunoscută în viaţa muzicală românească a ultimilor ani,  a cântat la vioara Guarneri, cunoscută sub numele de „Catedrala", pentru acordurile sale impunătoare. Vioara datează din 1731 şi poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarneri (del Gesu). Instrumentul i-a aparţinut lui George Enescu şi este acum în proprietatea Muzeului Naţional „George Enescu" din Bucureşti.


Pianistul Horia Mihail a concertat de peste 1000 de ori cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu" din Bucureşti şi cu Orchestra Naţională Radio. Printre proiectele cele mai importante din ultimii ani amintim „Pianul călător" şi „Duelul viorilor", alături de Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru.


La recital şi la recepţia care a urmat, organizată de Ambasada României la Budapesta, au participat aproximativ 500 de invitaţi: oficialităţi ungare, personalităţi politice şi publice, ambasadori, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, ai institutelor culturale care îşi desfăşoară activitatea în capitala ungară, ai mediului academic, ai mediului de afaceri şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria.


Publicul prezent la recital a apreciat repertoriul ales, interpretarea artistică deosebită şi sunetul special al viorii Guarneri, răsplătindu-i pe muzicieni cu ropote de aplauze.