Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, ICR Lisabona, alături de celelalte institute culturale și ambasade membre ale EUNIC Portugalia, organizează sâmbătă, 29 septembrie 2018, un eveniment festiv multicultural şi pluridisciplinar, ce se va desfăşura în diverse spații din orașul medieval Óbidos (printre care amintim: Piața Santa Maria, Casa José Saramago, Casa da Música, librăriile Santiago și Mercado). Evenimentul este integrat în cadrul Festivalului Literar Internațional din Óbidos, desfășurat anul acesta între 27 septembrie și 7 octombrie.
Activitățile din cadrul Zilei Europene a Limbilor se adresează publicului de toate vârstele şi se vor desfăşura în intervalul orar 14:00 şi 19:30, cu intrare liberă. Publicul participant va putea asista la sesiuni de speak-dating în diverse limbi europene, jocuri, concerte, proiecții de filme, expoziții, sesiuni de povestiri pentru copii. De asemenea, vor fi degustate preparate tradiționale din diverse țări. Evenimentul se va încheia cu o tombolă ce va avea ca premii cursuri de limbi străine, în cadrul institutelor culturale membre EUNIC.
Participarea ICR Lisabona la acest eveniment va consta în organizarea de sesiuni de speak-dating în limba română susținute de profesorul Rodica-Adriana Covaci, în intervalul 15:00-16:30 și 17:00-18:30, în Piața Santa Maria; sesiuni de lecturi pentru copii din opera lui Ion Creangă (Povești și Povestiri / Contose Histórias, în traducerea lui José Fonseca e Silva și Simona Vermeire), susținute de actorul portughez Nuno Pinheiro, în intervalul orar 14:30-16:30, la librăria Santiago; stand cu preparate tradiționale românești și materiale informative despre România și tombolă cu premii ce vor consta în cursuri gratuite de limba română.
Rodica-Adriana Covaci s-a născut în România, în 1967. Licențiată a Facultății de Litere a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Rodica-Adriana Covaci are o vastă experiență pedagogică obținută pe parcursul a peste 25 de ani de activitate atât în România, cât și în Portugalia. Din 2007, predă cursuri de limba română pentru străini la Institutul Cultural Român de la Lisabona, și din 2015, predă cursuri de limbă, cultură și civilizație românească în școli portugheze. În 2018, a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler, de către Președintele României, Klaus Iohannis.
Nuno Pinheiro s-a născut în Lisabona, în 1989. A absolvit Facultatea de Teatru – Departamentul Actorie la Școala Superioară de Teatru și Film și a terminat un Master în Teatru - Specializare în Teatru și Comunitate la aceeași Universitate. Între 2009 și 2017 a făcut parte din Compania Teatrul da Garagem, în calitate de actor, profesor al serviciului educativ și artist video. Ca actor, a colaborat cu Maria João Vicente, João Vicente, Rui Mário, Sofia Ângelo, Miguel Maia, António Mortágua, Tiago Vieira, Bernardo Camisão, Pedro Flores, Mónica Santana Baptista, João Manso, Fátima Ribeiro, Nuno Nolasco, printre alții. În paralel cu munca de actor, desfășoară activități în calitate de formator în companii, profesor de teatru și regizor la Asociația Culturală A Matraca și promovează workshop-uri și ateliere de teatru și interpretare. În plus, are diverse colaborări în publicitate, film, teatru, dublaj și lucrează ca director de casting pentru reclame.
Membrii EUNIC Portugalia implicați în acest proiect sunt: Institutul Cervantes și British Council (ce deţin preşedinţia EUNIC Portugalia), Institutul Cultural Român, Institutul Camões, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultură, Institutul Ibero-American al Finlandei, Alliance Française, Ambasada Austriei, Ambasada Cehiei, Ambasada Croației, Ambasada Georgiei, Ambasada Greciei, Ambasada Poloniei, Ambasada Irlandei și Reprezentanța Comisiei Europene în Portugalia.
Óbidos este cel mai bine păstrat sat medieval fortificat din Portugalia, fiind votat ca una dintre cele „Șapte minuni“ ale țării, alături de Castelul Guimarães (secolul X), Mânăstirea Batalha (1385), Mânăstirea Alcobaça (1153), Mânăstirea Jerónimos (1503), Palatul Național Pena din Sintra (1838) și Turnul Belém din Lisabona (1521).În 2015, Óbidos a fost declarat, de UNESCO, orașul literar al Portugaliei.