Ca urmare a ridicării restricțiilor în Israel, instituțiile de cultură locale și-au redeschis porțile pentru publicul larg, în anumite condiții, și și-au reluat activitățile culturale. În acest context, ICR Tel Aviv a prezentat, în data de 27 aprilie, un tur online al galeriilor de artă contemporană care găzduiesc în această perioadă, expoziții solo sau colective cu participarea artiștilor israelieni de origine română.
Sub titlul „Noutăți pe simezele galeriilor”, evenimentul a reunit discuții între artiști și curatori, tururi online ale expozițiilor și detalii inedite despre procesul de creație al lucrărilor.
Născută la Brașov, Beatrice Bernath a prezentat, la Casa Artiștilor din Tel Aviv, expoziția solo “The day the fish will come unasked”, a cărui curator a fost Dr. Avivit Agam Daly. În cadrul intervenției sale video, artista a mărturisit că subiectul expoziției este spațiul distopic, acel moment post-apocaliptic care urmează unui cataclism, subliniind faptul că „transmit emoțiile acelor oameni care trăiesc într-un decor apocaliptic sau post apocaliptic”. Despre rădăcinile sale românești și apartenența la cultura română, Beatrice Bernath a menționat că se simte foarte onorată să facă parte din cultura română, pentru că „limba română este o limbă minunată, cu multe căi de expresie”.
În continuarea programului, curatoarea Yael Ben-Shaul a prezentat expoziția colectivă “Shadow of a doubt” de la Galeria Municipală din Hertzliya, la care participă artiștii Vladi Alon, Andy Ceaușu, Bella Rosenbaum, Moris Manes, Shlomo Schwartz și Yaakov Herevon. Yael Ben-Shaul a caracterizat expoziția ca fiind una în care „artiștii și-au transpus în artă greutățile și provocările întâmpinate în procesul de creație pe perioada pandemiei”. În cadrul unei discuții cu unii dintre artiștii israelieni de origine română din expoziție, Bella Rosenbaum a expus o părere personală despre expoziție, care a fost „o punte de salvare pentru toți artiștii care au fost blocați într-un spațiu limitat, deoarece au lipsit, în această perioadă, interacțiunea socială, descoperirea de lucruri noi”. Artistul fotograf Yaakov Herevon consideră că scopul expoziției este „să atragă atenția că, deși suntem închiși în spațiul casnic, nu înseamnă că nu există puncte de interes sau că nu poate exista creație artistică”.
Evenimentul s-a încheiat cu un tur ghidat al expoziției colective „Ghimpi și spini” de la Galeria de Artă Contemporană ND din Ramat Gan, realizat de curatoarea Ronit Roth Hadad, expoziție la care participă artistele Bella Rosenbaum și Anna Fromchenko. În cadrul prezentării sale, Ronit Roth Hadad a explicat că titlul expoziției, „Ghimpi și spini”, este un fragment din Vechiul Testament, tema prezentată fiind „aspecte din natură în ipostaze deosebite și neobișnuite, o privire modernă asupra naturii și a conexiunilor acesteia cu omul și natura umană”.
Materialul video, în limba ebraică, poate fi vizionat pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv:https://www.facebook.com/icr.telaviv/videos/2951138985119712 și pe canalul de Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=7IO-9-8N75g&t=5s