- 14 October 2019
- Etichete Icr viena Iulius doppelreiter Expozitie Stil Neoromanesc
Expoziția „Iulius Doppelreiter - Stilul arhitectural
neo-românesc al unui arhitect de origine austriacă” va putea fi vizitată la galeria ICR Viena, în perioada 17.10.2019 - 23.11.2019.
Proiectul este rezultatul colaborării dintre Uniunea Arhitecților din România (Sucursala Gorj) și Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj cu scopul de a face cunoscută creația lui Julius Doppelreiter (1878 - 1954).
Julius Doppelreiter este un arhitect de origine austriacă, autorul construcțiilor înscrise în patrimoniul național situate pe Calea Eroilor din Târgu-Jiu.
Născut la Turnu Severin în 1878, fiul dulgherului austriac Johan Doppelreiter și al româncei Elena, s-a format profesional în capitala Austro-Ungariei, la Viena, sub supravegherea prietenului tatălui său, arhitectul Anton Madele. Între 1893-1899 face practică în birourile de arhitectură ale profesorilor arhitecți Karl Hasenaner, rectorului Politehnicii din Viena, și Camillo Sitte, directorul Școlii Superioare de Construcții și Meserii din Viena, precum și pe șantiere de construcții ale Societății Union (clădiri publice și militare). Experiența practică a fost completată de studiile la Școala de Construcții și Arhitectură din Viena și Brno.
La întoarcerea în România lucrează la Ministerul de Război pentru care realizează edificii militare. Înrolat în Regimentul 58 Infanterie, participă la luptele din 1916-1918. Rănit pe Valea Oltului, se reîntoarce pe front și ajunge să lupte la Dealu Mare, lângă Mărășești.
Din 1904 se stabilește la Târgu Jiu, unde, până la moartea sa (1954), proiectează sau este antreprenor pentru mii de lucrări (după cum el însuși declară) comandate de clienți publici sau privați. Stilul construcțiilor sale se conturează mai ales după 1925. Astăzi se păstrează în Târgu Jiu, dar și în alte locuri pitorești din Gorj, cel puțin 41 de imobile – case, sedii de primării, dispensare, cărora li se adaugă lucrări de artă, clădiri militare.
Stilul neo-românesc al Caselor Doppelreiter, la care se folosesc materiale naturale (lemn, piatră, ceramică) le face ușor de identificat (…). Remarcăm grija pentru realizarea fațadelor, indiferent dacă este fațada ”de la drum” sau cele secundare. Această îngrijită și unitară înfățișare a întregului edificiu dă expresie stilului său și o personalitate aparte locuinței. (…)
Soluțiile arhitecturale pentru edificiile realizate în mediul natural al Gorjului propun rezolvări inovative, în armonie cu amplasamentul și, desigur, subsumează dorințele comanditarului.
Iulius Doppelreiter s-a dovedit un arhitect extrem de prolific, cu forța de a ataca și soluționa toate programele vremii, cu un simț special al încadrării în contextul natural și cu abilitatea de a crea ambianțe urbane de ținută, cu știința compunerii spațiului și cu dragoste față de valorile tradiționale ale arhitecturii gorjene. În mod evident, nu putem vorbi despre arhitectura interbelică, cultă gorjeană fără a evoca creația lui Iulius Doppelreiter.
Aproape necunoscut în afara Gorjului, puțin păstrat în memoria colectivă a comunității în care a trăit, arhitectul Julius Doppelreiter merită readus în prezent pentru opera sa durabilă care a dat personalitate orașului ce a fost dăruit cu Ansamblul Monumental “Calea Eroilor” al lui Constantin Brâncuși.