La exact 100 de ani de la moartea sa, Institutul Cultural Român din Londra îl omagiază pe marele inginer și aviator prin intermediul mai multor evenimente, propunându-și să prezinte publicului londonez un portret viu, intim și realist al lui Aurel Vlaicu, văzut ca un erou tragic, întrupare a hybrisului tehnologic al secolului al XX-lea, ce alimentează extraordinare revoluții tehnice și tehnologice, dar și a aspirațiilor naționalismului liberal, împlinite în România Mare câțiva ani mai târziu, după Primul Război Mondial.
Moartea lui Aurel Vlaicu, la numai 31 de ani, după o fulgerătoare carieră care făcuse din fiul de țărani transilvăneni, grație geniului tehnic, tenacității și curajului său nebunesc, o personalitate internațională și un idol al românilor de pe fiecare versant al Carpaților, a fost considerată cea mai mare tragedie națională a începutului de secol.
Prieten al marilor scriitori ai epocii, care vedeau în el un artist la fel ca ei, iubit deopotrivă în cercurile aristocratice și de oamenii obișnuiți, Vlaicu proiectează, dincolo de figura sa austeră și tragică, consumată exclusiv de pasiunea pentru inginerie și aviație, imaginea unui pionier al vitezei și tehnologiei, de tipul semizeilor futuriști, și un erou național, care trebuia să confirme, mai ales pentru cei ce nu le recunoșteau ca atare, calitățile admirabile ale compatrioților săi.
Expoziția, o premieră în Marea Britanie, prezintă o replică a aeroplanului Vlaicu II, precum şi casca originală și echipamentul purtat de aviator în ultimul său zbor. Cu ocazia vernisajului expoziției, în deschiderea căreia vor lua cuvântul ambasadorul României în Marea Britanie, ES dr. Ion Jinga, și Dorian Branea, directorul ICR Londra, va fi lansată monografia bilingvă "Vlaicu", al cărei autor principal, Dan Antoniu, va vorbi despre relațiile dintre Vlaicu și Marea Britanie. Seara se va încheia cu prezentarea filmului biografic "Aurel Vlaicu" (1977), în regia lui Mircea Drăgan.
Născut la 7 noiembrie 1882 într-un mic sat din Transilvania, Aurel Vlaicu a fost un renumit inginer, constructor de avioane și pilot care, în timpul unei cariere extrem de scurte, a devenit unul dintre cei mai celebri inovatori ai primelor decenii de zbor. A studiat la Budapesta și Munchen și, pentru o vreme, a fost protejatul fraţilor Opel, înainte de a-şi dedica viaţa proiectării, construirii şi pilotării propriilor avioane. Asemeni multor altor pionieri ai aviației, Vlaicu a fost ucis de propria sa pasiune. A murit foarte tânăr, la puţin peste 30 de ani, în 1913, pe când încerca să traverseze Carpaţii cu al doilea aparat de zbor al său, Vlaicu II.
„De la furtul lui Prometeu, omul n-a îndrăznit încă o aventură atât de primejdioasă. Și pe cât se pare, ca și Prometeu, omul modern va ispăși prin eterne picături de sânge această nouă taină furată Dumnezeirii." - Aurel Vlaicu
„Cu spiritul lui de selecție, cu intuiția admirabilă ce-o avea din copilărie, el căuta cele mai simple formule pentru teoriileștiințifice, care îl preocupau, apelând mai mult la puterea de imaginație, la bunul simț al minții țărănești și mai ales la îndemânarea mâinii, care nu greșea niciodată. Muncea cu patimă, unind devotamentul sălbatic al geniului cu stăruințațărănească." - Octavian Goga
Expoziţia este curatoriată și realizată de Institutul Cultural Român din Londra, Consultant știinţific - ing. Dan Antoniu, cu sprijinul Muzeului Sportului Bucureşti, Ministerului Tineretului și Sportului și Muzeului Civilizaţiei Dacice și Romane Deva.
Când: Vernisajul - marţi, 24 septembrie 2013, 7 pm. Proiecţia filmului Aurel Vlaicu va începe la ora 8 pm (cu subtitrare în limba engleză). Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 2 decembrie (Lu-Vi, 10 am-5pm), publicul putând viziona replica aeroplanului Vlaicu II.
Unde: Institutul Cultural Român, Londra SW1X8PH
Intrarea este liberă, dar numărul locurilor este limitat. Pentru rezervarea locurilor, vă rugam contactaţi-ne la tel. 0207 752 0134, e-mail: office@icr-london.co.uk