Premiera piesei "BALADA FETELOR" în Reithalle München

Reithalle München 13, 14. martie, ora 20.00, Heßstr. 132Casa de bilete se deschide la orele 19.00
Rezervări:
Tel. 089-12162370
Preţ bilet: 20,- €
St. Lukaskirche München 28, 29. martie, ora 20.00, MariannenplatzCasa de bilete se deschide la orele 19.00
Bilete doar la casa de bilete înainte de spectacol!
Preţ bilet: 20,- €

Regie şi scenografie: Ioan C. Toma
Muzica/ Acordeon: Jolanta Szcelkun
Actriţe: Susanna Kratsch und Ileana Tautu
Costume şi machiaj: Bonnie Tillemann

Piesa de teatru porneşte de la fragmente de text din memoriile sau jurnalele Annei Novac, Bettinei Schuller şi Anitei Nandris-Cudla. Fiecare dintre cele trei femei a relatat despre experienţa traumatică suferită în lagărele de concentrare naziste sau sovietice din timpul şi de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În piesa "Balada fetelor", cele trei personaje îşi povestesc pe scenă viaţa. Piesa se constituie din evocările celor trei, realizate fie prin monolog, fie prin dramatizare scenică a unor amintiri din trecut. Cele trei plâng şi râd, visează şi cântă, cad în reverie şi se trezesc apoi din nou la realitatea aspră a amintirii, retrăind căldura insuportabilă a crematoriilor din lagăr, sau răceala de gheaţă a tundrei ruseşti. Premiera piesei "Balada fetelor" va avea loc în Teatrul Reithalle din München pe data de 13 martie de la orele 20.00. Piesa va fi itinerată în decursul anului 2014 în mai multe oraşe din Germania, ICR Berlin fiind a doua destinaţie după München în cadrul acestui turneu.

Ana Novac a fost o scriitoare română, evreică din Transilvania, supraviețuitoare a Holocaustului. La vârsta de 14 ani, Ana Novac a fost deportată în lagărele naţional-socialiste de concentrare din Ausschwitz. Ana Novac s-a născut în 1929 in Ardeal, a publicat jurnalul „Die schönen Tage meiner Jugend"/ „Frumoasele zile ale tinereţii mele", în care descrie perioada petrecută la o vârstă foarte fragedă în lagăr. După eliberarea din lagăr, a revenit în România şi a completat jurnalul început încă de la vârsta de 11 ani, înainte de deportare și continuat, în condițiile extrem de periculoase din lagăr.Bettina Schuller s-a născut în 1929 într-o familie de saşi din Transilvania. În cartea sa de memorii intitulate „Führerkinder“, Bettina Schuller descrie ce a însemnat pentru comunitatea germană din Braşov fascinaţia pentru Germania. În cartea sa, abordează cu mult curaj o temă tabu: influenţa nazismului şi adeziunea pe care acesta a stârnit-o în comunitatea saşilor din Transilvania. Întâmplările sunt relatate din perspectiva unei fete tinere şi inteligente, prin care se întrevede însă uneori înţelepciunea acumulată de autoare la cei 80 de ani ai săi. Această alternanţă a perspectivelor se dovedeşte deosebit de interesantă pentru stilistica textului, insuflându-i umor şi spirit ludic.Anitza Nandris-Cudla, s-a născut într-o familie de oameni simpli din Bucovina în 1904. A fost deportată la o vârstă fragedă în lagărele sovietice. A lăsat în urmă o carte de memorii: „Lebenserinnerungen – 20 Jahre in Sibirien“/ 20 de ani în Siberia, publicată de Bukowina-Institut Augsburg şi de editura Humanitas în 2010. După 20 de ani petrecuţi în lagăr, odată întoarsă acasă, Aniţa a scris în cuvinte simple povestea acestei supravieţuiri. Este o mărturie unică, păstrată printr-o minune timp de peste două decenii, până a putut fi publicată. Cartea Aniţei a fost distinsă de Academia Română cu Premiul „Lucian Blaga“ în 1992.