- 16 January 2020
- Etichete Icr Icr paris Noaptea lecturii Franta Nuit de la lecture
„Noaptea lecturii”/„Nuit de la lecture”, organizată în fiecare an pe data de 18 ianuarie în cele câteva mii de biblioteci din Franța, este o manifestare care dă ocazia bibliotecilor să se transforme, timp de o seară sau noapte, în spații conviviale în care cititorii de toate vârstele vin să-și întâlnească scriitorii preferați, să asculte lecturi în pijama, să participe la concerte și dezbateri. ICR Paris participă pentru a doua oară consecutiv la prestigioasa manifestare organizată anual de Ministerul francez al culturii pe tot teritoriul Franței. După o primă participare extrem de reușită, la invitația mediatecii din Saint Germain en Laye, care solicitase ICR Paris prezența scriitorului ieșean Lucian Dan Teodorovici, cunoscut de publicul francez prin romanul „L'Histoire de Bruno Matei/Matei Brunul”, apărut la editura Gaia în 2013, în traducerea lui Laure Hinckel, institutul este prezent anul acesta pe agenda manifestării cu cartea Florentinei Postaru, „Heureux qui, comme mon aspirateur...”, apărută în noiembrie 2019 la Editura Bayard.
Florentina Postaru, scriitoare originară din Tulcea și locuind azi în regiunea franceză Bretania, abordează prin volumul publicat în toamna anului 2019 o temă actuală - copilăria sa în timpul comunismului, rememorată la 30 de ani trecuți de la căderea regimului comunist în România - cu mijloacele specifice scriiturii: umor decalat, autoironie, detașare și pozitivism .
Adusesem toți un buchet de flori foarte drăguț pentru „învățătoarea" noastră, fără să ne imaginăm vreo secundă că ar putea fi, spre surpriza generală, ...un bărbat ! Totuși cu toții ne întâlniserăm deja în curte sau prin alte școli cu Constantin Hudita. Fostă glorie a voleiului românesc, ajuns între timp profesor de sport, era un bărbat prezentabil, înalt, blond și, asemeni unui Occidental, rodea într-una guma de mestecat. După câteva minute, Hudita ne prezentă noua noastră sală de clasă unde ne aștepta, spânzurat de peret, eternul portret al lui Nicolae Ceaușescu. Mereu același. De la grădiniță încoace noi crescusem, ne schimbasem, evoluasem sub supravegherea sa, însă el, în spatele acestei stranii priviri pe cât de dulci pe atât de îngrijorătoare, rămânea mereu același.
Florentina Postaru va fi
însoțită de desenatorul Serge
Bloch, o referință în lumea desenatorilor mondiali de
presă, și de editoarea Pierette
Rieblandou, de la Bayard, la biblioteca Germaine Tillion, din Paris, o
bibliotecă specializată în lucrări dedicate călătoriei, voiajului. ICR Paris a mai
colaborat cu biblioteca Germaine Tillion în timpul Sezonului cultural România-Franța,
în cadrul proiectului „Literatură română, lecturi pariziene”.