Inspiraţie şi improvizaţie: un regal pianistic în memoria lui Constantin Silvestri

Recitalul de deschidere a stagiunii 2013-2014 a Seriei Concertelor Enescu celebrează geniul lui Constantin Silvestri, la 100 de ani de la naştere.  Concertul, un adevărat regal pianistic, este susținut de către pianiştii Anda Anastasescu şi Alberto Portugheis, oboistul Aurel Marc și doi dintre foştii Bursieri "Silvestri", Octavia Marc Răceu și Daniel Ciobanu.

Publicul va savura un program care explorează farmecul, culoarea şi expresivitatea muzicii lui Silvestri, Enescu, Mozart, Debussy, Ravel și Strauss, dar și lucrări originale compuse de tineri muzicieni special pentru acest eveniment dedicat maestrului Silvestri.

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart - Variațiuni și Rondo Alla Turca

Constantin Silvestri - Suita Nr. 3 pentru pian

Constantin Silvestri - Baccanale

Radu Paladi - Rondo a capriccio

George Enescu - Burlesque

Alfred Grünfeld - Transcriere după Johann Strauss II: Die Fledermaus

Constantin Silvestri - Sonată pentru oboi și pian

Drew Wilson - Relicvariu. I.M. Constantin Silvestri

Jonathan Östlund - Lumière des Etoiles. Omagiu lui Constantin Silvestri

Claude Debussy - L'Isle Joyeuse

Alberto Ginastera - Milonga Op.3; Malambo Op.7

Sviatlana Rynkova - Legenda Lacului Naroch. Omagiu pentru Silvestri

Constantin Silvestri - Dansuri Româneşti din Transilvania

Maurice Ravel - Le Jardin féerique

Evenimentul este organizat de ICR Londra în parteneriat cu Fundația Internațională Constantin Silvestri. 

Îi mulţumim lui Sir George Iacobescu pentru sprijinul acordat în realizarea evenimentului.

Bursa "Silvestri" a fost fondată de către pianista Anda Anastasescu, în colaborare cu Pocklington School (York) și Stewart's Melville and Mary Erskine School (Edinburgh).

Deși este, în principal, recunoscut pentru talentul său unic ca dirijor, Silvestri este, de asemenea, apreciat ca fiind un compozitor și pianist de mare distincţie și îndrăzneală. Încă student la Conservatorul din București, Silvestri improviza la pian, în stilul marilor compozitori. Se spune că îsuși George Enescu l-ar fi ascultat, pentru ca la final să îl intrebe: "Pe când nişte improvizaţii în stilul lui Silvestri?".

De la câştigarea Concursului Internaţional de Pian "Debussy" de la Paris, Anda Anastasescu a cântat în toată lumea, în cadrul celor mai prestigioase festivaluri şi în cele mai mari săli de concert. Vestitul critic muzical francez Antoine Goléa spunea despre ea: "Poate vă gândiţi: ‹Iată încă o pianistă! ›. Nu, la acest nivel, nu sunt niciodată prea mulţi muzicieni". Anda Anastasescu este Comandor al Ordinului Meritul Cultural, distincţie oferită de statul român, şi preşedinta Fundaţiei Internaţionale Constantin Silvestri. În anul 2013, pianistei i-a fost acordată Diploma Ambasadorului pentru  "contribuţii deosebite la promovarea culturii române în Marea Britanie". Concertele susţinute pe plan mondial şi cele peste 11 CD-uri înregistrate în cariera sa au fost în mod constant apreciate pentru măiestria, pasiunea şi imaginaţia de care dau dovadă.

Când: 3 octombrie 2013, 7 pm;

Unde: Institutul Cultural Român din Londra.

Intrarea este liberă, dar numarul locurilor este limitat. Recomandăm ca rezervările să fie făcute din timp. Pentru rezervarea locurilor, vă rugam contactaţi-ne la T: 0207 752 0134, E: office@icr-london.co.uk