Concert „Enescu 70”, conferințe și masterclass dedicate muzicianului român în cadrul Festivalului Internaţional de Operă de la Ierusalim, ediția 2025

Concert Enescu 70, conferinte si masterclass dedicate muzicianului roman in cadrul Festivalului International de Opera de la Ierusalim, editia 2025 Concert Enescu 70, conferinte si masterclass dedicate muzicianului roman in cadrul Festivalului International de Opera de la Ierusalim, editia 2025

Un nou concert omagial „Enescu 70” din seria celor organizate pe parcursul anului 2025 de către ICR Tel Aviv, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la dispariția marelui compozitor român George Enescu, a avut loc la data de 21 iulie 2025, la sala de concerte Harmonia din Ierusalim. Programul muzical al concertului de cameră a fost interpretat de artiști români și israelieni, printre care Adina Cocargeanu (România), Monica Schwartz (Israel, România), împreună cu Rivka Falk, Karin Faingold, Anya Skylski, Chananel Gonen, Shayna Barkan și Sofia Mazar (Israel).

Seria de evenimente propuse de ICR Tel Aviv pe parcursul anului 2025, dedicate celebrării operei și moștenirii enesciene, a inclus, în luna martie, conferința Enescu 70: muzicieni israelieni și creația enesciană, precum și proiectul Enescu 70 – recital de pian și masterclass-uri Teodora Țepeș în Israel,din luna mai.Concertul de muzică de cameră din 21 iulie 2025 a fost organizat de ICR Tel Aviv în colaborare cu Jerusalem Lyric Opera Studio & Festival, în cadrul Festivalului Internaţional de Operă de la Ierusalim, „un parteneriat de succes și de tradiție, care se întinde pe parcursul a aproape două decenii”, după cum s-a exprimat Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv în cuvântul de prezentare a evenimentului.

Festivalul Internaţional de Operă de la Ierusalim, ediția 2025, se desfășoară în perioada 7-24 iulie, în diverse locații din Ierusalim și Tel Aviv, cu participarea unor artiști israelieni și internaționali, prezența artiștilor români fiind, de-a lungul anilor, susținută de Institutul Cultural Român. Concertul Enescu 70 din data de 21 iulie a făcut parte din programul Festivalului, alături de spectacole și concerte în care muzicienii români și-au adus contribuția. Repertoriul concertului de cameră a cuprins lucrări semnificative din creația enesciană: Violin Sonata No. 1 in D major, Op. 2, Suite No. 2 for Piano, Op. 10, Sarabande, Trois Mélodies on Poems of Fernand Gregh, 7 Chansons de Clément Marot, Op.15, Piano Quartet No. 1 in D major, Op. 16.

Pe durata Festivalului, Sofia Mazar, muziciană cu o bogată carieră artistică, a susținut două conferințe cu titlul „George Enescu, precursori, discipoli în universalitate” în data de 7 iulie (în deschiderea Festivalului), la Jerusalem Theater, și în data de 21 iulie, înaintea concertului aniversar „Enescu 70”, la Harmony Cultural Center din Ierusalim. Totodată, Sofia Mazar a susținut, în 13 iulie, un masterclass bazat pe lucrările de compoziție ale lui George Enescu la Academia de Muzică și Dans de la Ierusalim, dedicat atât studenților Academiei, cât și tinerilor muzicieni internaționali aflați în rezidență artistică la Festival.

Sofia Mazar a absolvit cu onoruri atât ciclul de licență în muzică, cât și masteratul în muzică de la Academia de Muzică din Ierusalim. A obținut masteratul în interpretare la pian în 1997, an în care se alătură corpului profesoral al Academiei din Ierusalim, unde predă cursuri de operă. În 2002, a fost invitată să lucreze la Programul de Vară al Institutului de Arte Vocale din Tel Aviv, dirijat de Joan Dornemann. A fost inclusă în înregistrări pentru radioul și televiziunea israeliană și italiană. Mazar este invitată în mod regulat la festivaluri internaționale de muzică din Israel, Italia și Franța, atât ca solistă de recital, cât și ca muziciană de cameră. Din 2005, a început să predea cursuri de operă în cadrul Universității din Tel Aviv. Între 2007-2009, a fost director muzical al proiectelor de spectacole de la Muzeul Biblic. Pe lângă munca sa în domeniul operei, Mazar apare în mod regulat în numeroase concerte și festivaluri internaționale alături de renumiți muzicieni și cântăreți israelieni și străini. A susținut concerte la festivalul Israel Radio Concert, la Centrul de Studii din Orientul Apropiat din Ierusalim, la Festivalul din Torino etc.

Festivalul Internaţional de Operă de la Ierusalim, organizat de Primăria Ierusalim, reprezintă o importantă oportunitate academică atât pentru tinerii artişti, cât şi pentru instrumentiști din domeniul muzicii clasice, de a-şi diversifica şi îmbunătăţi experienţa scenică. Programul se adresează atât studenților, cât și artiștilor cu puternice calități muzicale și o bază tehnică solidă.

Seria de manifestări ale ICR Tel Aviv dedicate împlinirii a 70 de ani de la dispariția marelui compozitor român va continua cu evenimente planificate a avea loc pe parcursul întregului an 2025, proiectul fiind unul prioritar în calendarul anual de evenimente ale reprezentanței.