- 5 October 2021
- Etichete Icr Icr chisinau Zilele filmului romanesc 2021
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău sprijină organizarea celei de-a VII-a ediții a Zilelor Filmului Românesc, eveniment organizat de ROVA, împreună cu Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA în perioada 7-10 octombrie 2021, în format fizic, la Cinematograful Odeon și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.
După ultima ediție, a şasea, desfăşurată exclusiv online, evenimentul de tradiţie Zilele Filmului Românesc (ZFR) de la Chişinău continuă și în 2021, păstrând toate secţiunile consacrate.
Cea mai consistentă va fi secţiunea dedicată noilor producții cinematografice românești. Capul de afiș al ediției va fi Malmkrog (2020), cel mai nou film al regizorului Cristi Puiu. Selecţia cuprinde şi cele mai recente filme ale regizorului Radu Muntean: Întregalde (2021), selectat la Cannes in Quinzaine des Réalisateurs şi Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (2021), care a câştigat trofeul Ursul de Aur la Berlinale 2021.
De la Festivalul din Varşovia se va putea vedea la Chişinău Neidentificat (2020), al doilea film regizat de Bogdan Apetri.
Programul aduce în atenţie şi o nouă generaţie de regizori români, cu filme proaspete, premiate la mari festivaluri şi care discută problemele tinerilor: Mia îşi ratează răzbunarea (2020) de Bogdan Teodor Olteanu, Otto Barbarul (2019) de Ruxandra Ghiţescu şi Dogpoopgirl (2021) de Andrei Huțuleac.
Unii dintre cineaşti vor fi prezenţi la Chişinău, iar cu alţii vor fi organizate discuţii virtuale cu publicul.
Zilele Filmului Românesc va fi deschis de noul film al regizorului Marian Crişan, comedia cu iz politic Berliner(2020), premiată la Moscova. Filmul face parte și din secțiunea Focus, dedicată în acest an actorului Ion Sapdaru, prezent la Chișinău pentru această proiecție, dar și pentru prezentarea celebrului film A fost sau n-a fost? (2006), regizat de Corneliu Porumboiu.
A treia secțiune, Retro, îl va omagia pe regizorul Lucian Bratu, fiind prezentate două dintre cele mai cunoscute și mai apreciate filme ale sale, clasicele Un film cu o fată fermecătoare (1966) - care o are în rolul principal pe Margareta Pâslaru, și Angela merge mai departe (1981), cu Dorina Lazăr - cap de afiș.
De asemenea, va fi reluat parteneriatul cu A.M.T.A.P., prin proiecții de scurtmetraje de școală din arhiva U.N.A.T.C., recent restaurate.