
"Ziua de 24 ianuarie 1859 a reprezentat cea dintâi mare biruinţă a naţiunii române. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza procesul ei de unificare a fost iniţiat, el desfăşurându-se ireversibil în perioadele următoare. De câţiva ani, problema Unirii devenise o preocupare centrală, intrând totodată în dezbaterea internaţională. Dacă Principatele ieşiseră, prin stipulaţiile tratatului de la Paris din 1856, de sub protectoratul exclusiv al unei singure puteri, garanţia colectivă a Puterilor nu contribuise la o rezolvare deplină a problemei lor, în sensul dorit de români. Convenţia de la Paris din august 1858 fusese o operă de compromis, un act eteroclit, în anumite privinţe chiar surprinzător. Ea oferise premisele unui accentuat proces de modernizare, întregitor celui ce avusese loc în perioada regulamentară, dar frânase procesul de înnoire prin stipulaţii electorale necorespunzătoare şi mai ales nu satisfăcuse dezideratul principal al românilor, decizând constituirea statului naţional prin unificarea celor două principate. A revenit românilor să taie „nodul gordian" şi să pună marile puteri în faţa unui fapt împlinit, depăşind totodată obstacolul constituirii Adunărilor elective în temeiul unor prevederi restrictive."
(introducere la articolul ALEXANDRU IOAN CUZA. 150 ANI, de Acad. Dan Berindei, apărut în revista Magazin Istoric din ianuarie 2009)
Eveniment aniversar la Muzeul Naţional de Istorie a României.
Marcând împlinirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment esenţial al constituirii Statului Român modern, Muzeul Naţional de Istorie a României organizează o expoziţie dedicată acestui eveniment istoric plin de semnificaţii. Expoziţia - realizată în colaborare cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova" (Iaşi), Muzeul Olteniei (Craiova), Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Muzeul Naţional Filatelic - se înscrie în seria manifestărilor menite să aducă în atenţia publicului evenimentele şi personalităţile care au avut o contribuţie majoră la formarea României moderne.
Documentare suplimentară:
Magazin Istoric: mistoric@gmail.com
Muzeul Naţional de Istorie a României: http://www.mnir.ro/
Complexul Muzeal Naţional „Moldova" (Iaşi): http://www.muzeul-moldova.ro/
Muzeul Olteniei (Craiova): http://www.muzeulolteniei.ro/
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova: http://www.histmuseumph.ro/
Muzeul Naţional Filatelic: http://www.muzeulfilatelic.ro/
Historia - revistă de istorie: http://www.historia.ro/