Bx3 este o serie de evenimente care are drept scop prezentarea celor trei bienale de arta ce au loc in Romania in 2008: Bienala Internationala de Arta Contemporana Bucuresti (Bucuresti), Bienala Periferic (Iasi), Bienala Tinerilor Artisti (Bucuresti).
Pe 24 octombrie are loc la sediul Institutului Cultural Roman din Stockholm prezentarea Bienalei Internationale de Arta Contemporana Bucuresti (BB3).
BB3 integreaza orasul in proiectul sau curatorial, propunand o traiectorie itineranta vizitatorului, atat spatiala cat si temporala, care duce la descoperirea geografiilor ascunse. BB3, aflata mai degraba la inceputul sau, a capatat deja o reputatie internationala, iar cea de-a treia editie este de asteptat sa exprime potentialul de crestere a acestei forme de intalnire artistica. BB3 interogheaza cartografia si propune re-cartografierea artelor contemporane, extinzand intelesul cuvantului arta la manifestari discursive cu impact socio-politic.
Institutul Cultural Roman, Skeppsbron 20, Stockholm 24/10, ora 18.00 Revista - o structura temporara Prelegere de Eugen Radescu despre structura revistei Pavilion – revista de arta si cultura contemporana
Desi uneori se ocupa de un trecut (tanar), iar des este utilizata ca o sursa de referinta pentru viitor – in viitor devenind o referinta despre trecut – revista este in primul rand o structura localizata in prezent, care poate avea o viziune clarvazatoare despre viitor. Misiunea unei reviste de arta si cultura contemporana este de a analiza prezentul si a concluziona ceea ce acest prezent poate fi – a decide care prezent este cel adevarat este o sarcina de raspundere.
Avand in vedere ca nu mai este posibil in ziua de astazi a face o distinctie clara intre politica si estetica, una dintre cele mai insemnate sarcini ale unei reviste contemporane ar putea fi considerata sustinerea unei viziuni clare despre prezent si analizarea strategiillor reprezentarii cu ajutorul esteticii, eticii si politicii.
Insa aceasta actiune poate reusi, numai atunci cand revista isi mentine structura sa temporara.
Ora 19.00
BB3. Fiind Aici. Topografia Contemporaneitatii Discutie pe tema BB3
Participanti: Maria Lantz, Jan-Erik Lundstrom, Razvan Ion, Eugen Radescu
Cartografierea nu este un act mimetic prin reducere si abstractizare sau o cale catre minunatele vieti ale copiilor si reproducerilor. Hartile sunt mai degraba lumi paralele, imbogatite si potentate de trasaturile lor specifice. Hartile creeaza alte spatii si geografii alternative. Si tocmai din aceasta cauza, hartile sunt instrumente eficiente si inventive pentru timpul actual, pentru navigarea in aceste vremuri stranii in mijlocul unui peisaj dominat de teroare, frica si pierdere, al unor spatii de miscare limitate, al controlului si supravegherii, al granitelor de netrecut, al globalizarii cu promisiunile si esecurile ei.
BB3 atrage atentia asupra laturii geografice a creativitatii contemporane si actualelor practici reprezentationale. BB3 este sponsorizat de Pilsner Urquell.
Cu aceeasi ocazie va avea loc si lansarea ultimului numar al revistei Pavilion, What Was Socialism, and What Comes Next.
Maria Lantz Artista si profesoara la Royal University College of Fine Arts. Este de asemenea editoarea revistei Motiv. Maria Lantz a participat in cadrul unui numar larg de expozitii, iar in 2008 va face parte din BB3.
Jan-Erik Lundström Nascut in 1958, este director la BildMuseet – muzeul de arta contemporana al Universitatii din Umeå, Suedia. El se dedica in acelasi timp activitatilor curatoriale, organizarii de evenimente, scrisului si dezbaterilor. Printre proiectele sale curatoriale se numara Tirana Biennial si Thessaloniki Biennial. Este profesor asociat la HISK, Antwerp, Belgia si la Academia de arta din Oslo, Norvegia. Jan-Erik Lundström este un scriitor si conferentiar cunoscut la nivel international si colaborator permanent la revistele de arta contemporana Glänta, European Photography, Paletten si tema celeste. Jan-Erik Lundström este curator al BB 3 impreuna cu Johan Sjöström.
Razvan Ion Teoretician si activist politic. Razvan Ion este co-redactor al revistei Pavilion si co-director al BB 3. A sustinut conferinte la University of California (Berkeley), Headlands Center for the Arts (California), Political Science Faculty (Cluj), Facultatea de Arte (Timisoara), etc. A publicat studii si texte pentru diferite reviste. Razvan Ion locuieste si lucreaza in Bucuresti.
Eugen Radescu Curator, teoretician si co-redactor al revistei Pavilion. Eugen Radescu a produs numeroase proiecte de arta si intermedia performance si a sustinut conferinte la Facultatea de Arte in Timisoara. In cadrul Bienalei Internationale de Arta Contemporana Bucuresti 1, a produs expozitia "identity_factories". Eugen Radescu scrie pentru diferite reviste de arta si se ocupa in momentul de fata de proiectul sau curatorial How Innocent Is That? si cartea Moral Relativity and Ethics. In 2006 a fost ales co-director pentru BB3 (impreuna cu Razvan Ion). Eugen Radescu locuieste si lucreaza in Bucuresti.
Intrarea libera. In engleza.
Mai mult despre BB3:
www.pavilionmagazine.org
www.bucharestbiennale.org