ZIUA CULTURII NAȚIONALE - „DOR DE ROMÂNIA – VALORI ARTISTICE LA BRUXELLES”

Motto: “Cultura reprezintă însumarea tuturor valorilor, credințelor dintr-o societate, singura sursă certă a unei bucurii permanente.” (Constantin Noica)

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei și cu Asociația belgiană ArtSphere, realizează proiectul „Dor de România – valori artistice la Bruxelles, ce va avea loc în data de 19 ianuarie 2025 la ‘Atelier Marcel Hastir’ din Bruxelles.


Atelierul pictorului Marcel Hastir, un loc boem, găzduiește de zeci de ani artiști talentați, deopotrivă emergenți și consacrați. Atelierul a fost fondat în anul 1935, de pictorul bruxellez Marcel Hastir (22 martie 1906 - 2 iulie 2011). Această casă memorială, de o inegalabilă frumusețe, în care a locuit artistul din 1935 până la moartea sa, este decorată cu lucrările sale. Hastir a susținut cursuri de pictură, restaurare și conservare. Artist meloman, înzestrat cu o curiozitate insațiabilă, atât pentru arte, cât și pentru filosofie, el și-a transformat atelierul într-un important centru artistic și cultural al orașului Bruxelles. De asemenea, această casă istorică a găzduit acțiuni ale Rezistenței, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Evenimentul din 19 ianuarie are mai multe componente culturale:

*Evenimentul va debuta cu vernisarea unei expoziții de pictură, cu lucrări aparținând artistelor Alina Iacob și Ana Maria Cucuteanu. Peisajele abstracte și florile delicate cu tușe subtile vor reflecta bogăția culturii române, într-o atmosferă de sărbătoare.

*Dezbaterea literară - o incursiune în literatura română din diaspora va prezenta ultimele creații ale scriitoarelor Ligia Monica Mateiu și Simona Gânj și va aborda, de asemenea, confluențele și influențele specifice autorilor dintre două culturi.

*Expoziția cu obiecte de artizanat românesc și artă culinară (creatori de ceramică, bijuterii și pictură pe lemn, dar și delicioase produse gastronomice) va oferi o imagine de ansamblu asupra tradițiilor românești.

*Concertul de Gală, a cărui organizare reprezintă principala contribuție a ICR Bruxelles în relația cu partenerii proiectului, va include lucrări muzicale valoroase, interpretate de artiști români care trăiesc și lucrează în Belgia: Mariana Iacob - mezzosoprană și profesor de canto (colaboratoare a Operei La Monnaie, Bruxelles), Sorin Crudu - prim oboist al Operei La Monnaie, Bruxelles și fost prim oboist al Orchestrei Filarmonice GEORGE ENESCU, București, Ioana Cristina Mihai - pianistă și profesoară de pian și Andrei Marta – pianist și profesor la Conservatorul Regal din Bruxelles, precum și un recital de poezie eminesciană, pentru marca 175 de ani de la nașterea poetului, interpretat de actrița Rozana Radu.

ICR Bruxelles reușește astfel, într-o colaborare în premieră cuAsociația belgiană ArtSphere, să realizeze un proiect care asigură reprezentarea mai multor domenii culturale, într-un adevărat sincretism al artelor, precum și rememorarea unor repere definitorii pentru valorile noastre spirituale.