Lungmetrajul Amintiri din Epoca de Aur scris de Cristian Mungiu şi documentarul Decreţeii. Născuţi la comandă regizat de Florin Iepan şi Răzvan Georgescu au deschis la sfârşit de săptămână Festivalul Behind the Wall de la Barbican Centre şi, respectiv, Festivalul Memory la Cine Lumiere, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Londra.
Behind the Wall celebrează 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier, cu un program de nouă filme din România, Ungaria, Polonia, Cehia, Rusia şi Germania, care analizează viaţa din timpul regimului comunist. În deschiderea festivalului, prestigiosul centru de artă Barbican a prezentat filmul Amintiri din Epoca de Aur în regia lui Cristi Mungiu, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Ioana Uricaru, proiecţia fiind urmată de o discuţie cu actorul Vlad Ivanov, coordonată de criticul de film şi jurnalistul Ben Lewis. Filmul ecranizează cele mai cunoscute legende urbane din Romania anilor 80, recuperând umorul care i-a ajutat pe români să supravieţuiască perioadei. Cele cinci povestiri oferă un portret suprarealist al vieţii din România în timpul dictaturii lui Ceauşescu, ilustrând cu originalitate lupta pentru identitate într-o epocă în care hrana era mai importantă decât banii, libertatea mai importantă decat dragostea, iar supravieţuirea mai importantă decât principiile.
Publicul a apreciat umorul negru al povestirilor şi a participat activ la dialogul cu Vlad Ivanov, adresând întrebări şi comentarii despre propriile experienţe legate de România şi regimurile comuniste din Europa de răsărit.
Decreţeii. Născuţi la comandă a deschis a treia ediţie a Festivalului de Film Documentar European, organizat de reţeaua EUNIC în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în Marea Britanie. Tema de anul acesta este "Memoria" - o oportunitate de a redescoperi istoria vizitând trecutul şi arhive mai puţin cunoscute.
Filmul lui Florin Iepan şi Răzvan Georgescu prezintă povestea unuia dintre cele mai importante experimente sociale din istoria contemporană: decretul 770 din 1968, prin care Nicolae Ceauşescu a interzis avortul. Acest ordin a dat naştere unei noi generaţii, o armată de copii fără un trecut şi o identitate sensibile, destinaţi să-şi urmeze orbeşte conducătorul. Dar aceştia, printre care însuşi regizorul Florin Iepan, au crescut şi s-au întors împotriva celui care „le-a dat viaţă".
Documentarul a fost introdus de criticul de film Adina Brădeanu.
În cadrul festivalului a avut loc, totodată, un atelier de film documentar la care au participat zece absolvenţi ai unor şcoli de film de prestigiu din Europa, printre care şi regizorul român Lucas Florian. Aceştia au creat cinci filme de scurtmetraj despre căderea Zidului Berlinului. Atelierul a fost organizat de Şcoala de Film din Londra, în parteneriat cu Institutele Culturale Europene la Londra, membre EUNIC. Festivalul de film documentar Memory, cu un program de 11 filme, continua până pe 21 noiembrie.
Detalii la http://www.icr-london.co.uk | http://www.eunic-london.org