Locomotiva Jazz - din nou la drum în 2012 pe ruta Budapesta-Seghedin -

ICR Budapesta a continuat seria de evenimente jazzistice din ultimii ani, invitând în prima lună a anului 2012 doi importanţi muzicieni din România să cânte alături de doi reprezentanţi notorii ai jazzului maghiar. 


Concertul de la Budapesta - Budapest Jazz Club (1088 Budapest, Múzeum utca 7) a avut loc în data de 26 ianuarie 2012, orele 21.00 iar cel de la Seghedin - Grand Cafe & Cinema (Deák Ferenc u.18.) pe 27 ianuarie 2012, orele 19.00 . 

IRINA SÂRBU
Spirjinindu-se pe o solidă cultură muzicală (pian clasic timp de 15 ani) la care a adăugat experienţa unui institut superior de teatru şi a unui masterat în arta actorului, vocalista Irina Sarbu este astăzi un artist recunoscut de critica de specialitate şi îndrăgit de marele public. Cariera tinerei interprete s-a constuit ascendent de la un concert la altul, repertoriul diversificându-se şi îmbogăţindu-se. Calitatea vocii, timbrul special şi inconfundabil, bogăţia imaginaţiei improvizatorice, performanţa in acrobaţie vocală au impus-o definitiv printre cei mai buni tineri vocalişti români de jazz. Curioasă, într-o permanentă căutare de nou, Irina Sârbu oferă mereu publicului programe interesante şi originale : „De la swing la bossa nova", „Bucureşti- New York – Rio de Janeiro", „Bucureşti, mon amour" (alături de Puiu Pascu – pian, Ciprian Parghel – contrabas şi Tudor Parghel – tobe) sau „Ethnotize", „Lounge Project" şi „De la Maria Tănase la Jazz" (proiecte speciale alături de Marius Mihalache Band). A concertat atât în ţară cât şi în străinătate – Paris, Atena, Madrid, Viena, Veneţia, Bruxelles, Praga, Lisabona, Stockholm - în recitaluri de club sau în festivaluri internaţionale de jazz. 

PUIU PASCU

Este un virtuoz al claviaturii, un maestru al improvizaţiei, un compozitor inspirat, un artist în perioada de vârf a carierei, a cărui prezenţă asigură oricărui concert de club sau de festival succesul de public şi de presă. Frenezia şi plăcerea cu care cântă, armoniile şi ritmurile complexe şi complicate, originalitatea abordării pieselor şi arderea intensă în concerte îl transformă pe Puiu Pascu într-un artist – unicat în peisajul jazz-istic românesc. Prezenţa sa poate fi considerată un eveniment extraordinar căci, pe orice afiş, numele său trebuie înscris cu majuscule!

VIKTÓR HÁRS

Viktor Hárs s-a născut pe 22 august 1966. Şi-a început studiile muzicale la vârsta de 15 ani, atât la chitară bas cât şi la contrabas. Între 1985 şi 1988 studiază jazz la Secţia Jazz a conservatorului Béla Bartók. Între 1989 şi 1992 concertează mai mult în strănătate, în peste 30 de ţări şi devine în scurt timp unul dintre cei mai importanţi contrabasişti din Ungaria, contribuind la performanţele scenice şi de studio ale muzicienilor: Ernie Wilkins, Tony Scott, Ed Thigpen, Herbie Mann, Didier Lockwood, Dean Brown, Al Jarreau, David Liebman, Peter Erskine, Al DiMeola, Trilok Gurtu, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Jasper Van't Hof, Wallace Roney. Înregistrează de asemenea şi muzică pentru teatru şi film. Participă la festivaluri de jazz din: Viena, Nürnberg, Zagreb, Trieste, Varşovia, Sofia, Bangkok sau Marsilia. În 1997 lansează primul album solo cu piese proprii, "Yellow". Un an mai târziu înregistrează cel de-al doilea CD de autor, cu numele "Contacts & Conflicts". Compune piese pentru diverse formaţii şi nu în ultimul rând, pentru trupa sa, „Hárshegy", alături de care cântă pop-jazz contemporan, lansând în 2006 primul CD. În prezent este membru al Babos Project Special, Horgas Eszter Class & Jazz, Hobo Blues Band şi Modern Art Orchestra.

JÁNOS SRÁMKÓ
Janos Sramko este un artist complet şi unul dintre cei mai căutaţi toboşari din Ungaria, de la 16 ani figurând în componenţa multor grupuri de la trio la big-band-uri, alături de care interpretează de la hard bop la muzică latino, funky, jazz tradiţional şi jazz contemporan.Îşi începe cariera muzicală la Liceul Bartók Béla, ulterior absolvind Academia de Muzică Liszt Ferenc. Urmează cursurile lui Egil Johansen şi Ed Thigpen, petrecând o jumătate de an în SUA, unde îşi dezvoltă talentul. Este profund influenţat în arta sa interpretativă de Tony Williams, Elvin Jones, Steve Gadd şi de Peter Erskine. Cântă alături de cei mai importanţi artişti jazz din Ungaria, precum: István Regõs; Kati Bontovics; Aladár Pege; György Vukán; Brass Age group; László Süle septett; Kálmán Oláh; etc. Între 20-24 de ani este membru al unor formaţii câştigătoare la concursurile de la Dunkirque; Karlovy Vary; Kromeriz etc. Din 1997 predă la secţia percuţie a unei şcoli oficiale de muzică sub patronajul Uniunii Muzicienilor Maghiari.