TEL AVIV. Ecologistul Magor Csibi, la ECOWEEK 2020: „Este nevoie de o schimbare de cultură totală”

Expert în domeniul mediului și fondator al publicației „Think Outside the Box”, Magor Csibi participă, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, la ECOWEEK 2020. Evenimentul internațional interdisciplinar derulat în perioada 2-4 octombrie 2020 include conferințe tip panel și workshop-uri pe tema ecologiei, sustenabilității și proiectării durabile. În cadrul conferinței „Preserving the planet: How to reverse the trend?”, organizată la propunerea EUNIC Tel Aviv, în data de 2 octombrie, ecologistul Magor Csibi va susține o intervenție cu titlul „The connection between human and nature behaviour”, transmisă, de la ora 16.00, prin live streaming, pe canalul de Youtube al ECOWEEK și pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.

„Noi continuăm să analizăm scenarii, să vorbim de adaptare, chiar să dezbatem dacă schimbările din jur sunt reale și cauzate de noi sau nu, în timp ce ecosisteme cruciale se degradează sau chiar dispar. În paradigma actuală de gândire nu avem cum să răspundem la aceste provocări care amenință însăși supraviețuirea speciei noastre. Este nevoie de o schimbare de cultură totală, iar asta poate să vină doar dacă există masa critică de oameni care să genereze o asemenea schimbare”, a declarat Magor Csibi.

Având ca punct de plecare responsabilitatea guvernelor, de la care se așteaptă soluții în materie de politici de mediu, la ECOWEEK ecologistul Magor Csibi va analiza modul în care, la scară largă, comportamentele umane au impact asupra mediului înconjurător. El va sublinia faptul că eficiența intervențiilor instituționale depinde în mare măsură de atitudinea cetățenilor. Conferința vrea să exploreze conexiunea între ce se întâmplă în natură și comportamente umane și va încerca să ofere răspunsuri la câteva întrebări esențiale, precum: Unde suntem acum, cum am ajuns aici și care ar putea să fie scenariile de viitor pe termen mediu și lung? Mai are specia noastră șansa unui nou început? Și dacă da, care este orizontul de acțiune?

„Componenta de conștientizare socială a activității rețelei EUNIC, din care face parte și Institutul Cultural Român, este una foarte importantă. De aceea, pe lângă proiectele cultural-artistice organizate în comun în cadrul clusterului EUNIC din Tel Aviv, a cărui președinție am deținut-o pe parcursul ultimului an, am pus accent și pe participarea noastră în proiecte sociale, cum este și ECOWEEK Israel”, explică Martin Salamon, director ICR Tel Aviv. El adaugă că ICR Tel Aviv a participat și la ediția 2019 a ECOWEEK Israel, printr-un proiect pilot care a presupus prezența arhitectului Sorin Vasilescu și organizarea, la Galeria Casei Arhitecților din Israel, a expoziției „100 de ani de Bauhaus prin 7 pionieri evrei ai arhitecturii moderne din România”. „Experiența de anul trecut a constituit un model pentru implicarea EUNIC la ediția ECOWEEK din acest an, Institutul Cultural Român fiind astfel coordonatorul participării clusterului din Tel Aviv la prestigioasa conferință”, conchide Salamon.

Ediția ECOWEEK din acest an se va desfășura în perioada 2-4 octombrie 2020, exclusiv online, și aniversează 15 ani de la înființarea ECOWEEK. Programul include conferințe tip panel și workshop-uri pe tema ecologiei, sustenabilității și proiectării durabile, precum și expoziția online „15 ani de ECOWEEK“. La eveniment vor participa specialiști din Lituania, Austria, Grecia, Italia, Franța, Cehia, Ungaria, Israel și România (detalii în programul PDF atașat).

Magor Csibi este activist pentru mediu, consultant în domeniul sustenabilității, în prezent conduce departamentul de Leadership al Trend Consult. Între 2017 și 2018, a fost directorul executiv al biroului World Wildlife Fund (WWF), cea mai mare organizație de conservare a naturii din lume, în Coreea de Sud, după ce a condus șapte ani biroul din România. În perioada 2007-2009 a fost vicepreședintele Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European. După terminarea mandatului, s-a dedicat în totalitate activităților de sustenabilitate a mediului și a predat la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj. În 2009, a fondat publicația „Think Outside the Box”, pe care a și coordonat-o în primii doi ani.

Accesul la conferința susținută de Magor Csibi este liber, în baza înscrierii la: https://ecoweek.online

ECOWEEK este un eveniment internațional inițiat în 2005, în Grecia, ce reunește conferințe și workshop-uri pe tema ecologiei, sustenabilității și proiectării durabile. ECOWEEK este dedicat studenților și tinerilor profesioniști din domeniul arhitecturii, peisagisticii, urbanismului, design-ului și domeniilor conexe - sociologie, psihologie, comunicare și media, precum și tuturor celor care doresc să se implice activ în elaborarea de proiecte sustenabile și modele urbane ecologice pentru o viață echilibrată în oraș. Sub egida ECOWEEK, au fost organizate până în prezent peste 27 de conferințe internaționale și mai mult de 200 de ateliere de proiectare durabilă în peste 23 de orașe din întreaga lume (printre care: Atena, Tel Aviv, Londra, Roma, Milano, Copenhaga, Belgrad etc.) la care au participat mai mult de 4.000 de studenți și tineri profesioniști. Ediția 2016 a ECOWEEK a avut loc la București și s-a bucurat de mare succes în rândul publicului, unele dintre proiectele prezentate fiind ulterior implementate.

Din septembrie 2019, timp de un an, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a deținut președinția rotativă a cluster-ului EUNIC Tel Aviv (European Union National Institutes for Culture – Tel Aviv), fiind și coordonatorul participării EUNIC la ECOWEEK. Membrii EUNIC Tel Aviv parteneri ai ECOWEEK 2020 sunt: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Ambasada Greciei, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez, Institutul Cultural Român și Ambasada Ungariei din Israel.


PROGRAM