Spectacolul „1919 Misiune Regală la Paris”, regia: Liana Ceterchi, în Israel

În fața unui public numeros și entuziast, care a inclus atât membri ai corpului diplomatic acreditat în Israel cât și membri marcanți ai comunițății israeienilor de origine română,Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația femeilor din teatru IF ... / DACĂ ... pentru femei, a celebrat în data de 5 martie, la Teatrul Alhambra din Tel Aviv, Ziua Internațională a Femeii și Ziua Francofoniei printr-o reprezentație specială a spectacolului „1919 Misiune Regală la Paris”, regia: Liana Ceterchi.

În introducerea evenimentului, Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, a menționat căspectacolul este bazat pe cartea Dianei Mandache, "Queen Marie of Romania - Later Chapters of my Life/ Regina Maria a României - Capitole târzii din viața mea", fiind parte dintr-o trilogie dedicată unor importante figuri feminine din monarhia românească creată și gândită de actrița și regizoarea Liana Ceterchi.Trilogia, produsă de Asociația femeilor din teatru IF.../ DACĂ... pentru femei, intitulată„Triptic Regal” includeșispectacolele: „Regina Maria, Regina tuturor românilor “,bazat pe Jurnalele de război ale Reginei Maria, cuprinzând anii 1916, 1917, 1918, și „Ileana Principesa de România”, bazat pe romanul autobiografic “I Live Again/ Trăiesc din nou”, scris de Principesa Ileana, devenită Maica Alexandra.

Jocul actoricesc desăvârșit al Lianei Ceterchi s-a împletit armonios cu textul spectacolului „1919 Misiune Regală la Paris”, realizat de Liana Ceterchi și Edith Negulici. Spectacolul ne dezvăluie activitatea diplomatică a Reginei Maria, la Conferința de Pace de la Paris, si în turneul ei in Anglia. Așa cum în timpul Marelui Război, Regina Maria și-a dus bătăliile cu sărăcia, tifosul exantematic, cu foametea, și cu inerția unor miniștrii, pentru a ține cât mai departe „dezastrul final în ciuda crescândului nenoroc”, tot așa la Paris, ajunsă neoficial, își pune în mișcare toată energia și „popularitatea imensă pe care și-o câștigase în timpul războiului”, pentru a pleda cauza României, pentru respectarea promisiunilor făcute României, atunci când a intrat în război, de partea Antantei, în 1916. Acesteîntâmplări excepționale sunt redate cu mare talent și imaginație de actrița și regizoarea Liana Ceterchi în acest nou spectacol-biografie.

Spectacol realizat în parteneriat cu UNITER, Arhivele Naționale ale României și Muzeul Național al Literaturii Române.

„Liana Ceterchi pare a fi redescoperit, de ceva ani, virtuţile expresive şi emoţionale generate prin monologul dramatic. Cu personajul real amplasat, fără scăpare, în centrul unicităţii sale, cu trăiri acumulate după o logică strict personală, dar în minim acord cu realitatea istorică, acest gen de spectacol restrânge până la esenţializare orizontala faptelor, aruncându-se şi sprijinindu-se, parcă fără centura de siguranţă a acrobatului, într-o coordonată esenţialmente verticală, ce leagă (atunci când provocarea atinge împlinirea) vibraţia evocării cu profunzimea sensurilor eliberate de aceasta. Singur pe o scenă mică şi săracă în elemente de scenografie, personajului nu-i rămâne decât să convingă şi să învingă (dacă deţine mijloacele artistice necesare) în oglindirea sa prin părelnicia trecutului şi reflexele întru nimic mai certe sau confortabile ale judecăţii evanescente venită din sufletul eroinei, dar şi din prezentul ce confecţionează istoria.” (Bogdan Burileanu, agenda.liternet.ro, decembrie 2019)