Scurtmetraje și promenade europene: Institutul Cultural Român de la Paris sărbătorește Europa!

Scurtmetraje si promenade europene Institutul Cultural Roman de la Paris sarbatoreste Europa!

În perioada 4-5 mai 2019, Primăria Parisului organizează în fața monumentalei clădiri care o adăpostește în Paris, dar și în majoritatea arondismentelor capitalei Franței, Sărbătoarea Europei. O multitudine de evenimente pluridisciplinare care vor fi co-organizate și împreună cu Rețeaua Institutelor Culturale europene la Paris (EUNIC) și Forumul Institutelor Culturale Străine de la Paris (FICEP). Institutul Cultural Român de la Paris, membru al acestor importante rețele culturale, participă cu patru evenimente.

Astfel, sâmbătă 4 mai, între orele 11:00-12:00 ICR Paris și Ficep propun un atelier de iniţiere în limba română, susţinut de prof. Andreea Teletin, lector de limba română la Universitatea Sorbonne Nouvelle-Paris 3, cu ocazia prezentării aplicaţiei Romanica. Este vorba despre primul joc video, integral gratuit, produs de Ministerul francez al Culturii, care permite învăţarea a opt limbi romanice (română, franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană, occitană și corsicană) într-un mod interactiv și intuitiv. Un joc imaginat cu ocazia Sezonului Cultural România-Franța, și lansat în martie 2019 la Paris, în prezența lui Franck Riester, Ministrul francez al Culturii, ES Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, Liliana Țuroiu, președinta Institutului Cultural Român, și a lui Pierre Buhler, președintele Institutului Francez.

ICR Paris participă și la plimbarea europeană organizată de EUNIC în aceeași zi, în cartierul Primăriei Parisului, obiectivul românesc al plimbarii fiind Atelierul sculptorului Constantin Brâncuși, de lângă Centrul Pompidou, iar între 14 h – 18h, în cadrul Festivalului PARIS CINEUROP', cu ocazia proiecției filmului laureat cu premiul european LUX (premiul cinematografic al Parlamentului European), ICR Paris, FICEP, Biroul Parlamentului European la Paris și Reprezentanța Comisiei Europene la Paris propun publicului larg o selecție de scurt-metraje europene, cu tema implicării femeilor în societate și a luptei pentru propriile lor idealuri. România va fi reprezentată prin filmul propus de ICR Paris :

The Call, de Anca Damian. Proiecțiile vor avea loc în Primăria Parisului (Auditorium, 5 rue Lobau, Paris 75004).

Duminică, 5 mai, la ora 10h30, din fața casei lui Tristan Tzara (15 rue Junot, Paris 75018) se va pleca într-o altă promenadă europeană propusă de EUNIC în arondismentul 18 al Parisului

Fondator al Dadaismului, Tristan Tzara (alias Samuel Rosenstock) s-a născut în România în 1896. Adept al conceptelor simboliste, el crează revista Simbolul și adoptă pesudonimul care îl va face celebru, un omagiu adus operei wagneriene Tristan și Isolda.La Zürich, unde emigrase în 1916, va fonda Cabaret Voltaire, important centru cultural de avangardă dar și numele revistei curentului Dada. Ajuns la Paris în 1920, Tzara frecventează nume importante ale Suprarealismului: Philippe Soupault, Louis Aragaon, André Breton. A publicat mai mult de 20 de volume de poezie, printre care cel mai celebru rămâne „L’Homme approximatif" („Omul aproximativ”, 1931).  Alături de Mircea Eliade, Emil Cioran și Eugen Ionescu, Tzara este unul dintre cei mai importanți autori europeni cu origini românești.

Casa lui Tristan Tzara și a soției sale, Greta Knutson, a fost contruită de arhitectul austriac Adolf Loos (născut la Brno, în timpul Imperiului Austro-Ungar ) potrivit imaginii pe care Tzara o avea despre idealul estetic – un tribut adus funcționalității și formelor pure. Clădirea este și singura operă pariziană a celebrului arhitect, teoretician european influent al arhitecturii moderne. Simboluri importante pentru România, în anul în care țara noastră asigură președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, dar și în contextul în care ecourile Sezonului România-Franța sunt încă puternice la Paris (prima parte a Sezonului a luat sfârșit în Franța în 16 aprilie, odată cu vernisajul expoziției „Broderii de tradiție bizantină din România din secolele XV-XVII”, la muzeul Louvre, dar continuă în România până în 14 iulie 2019.

Aceste activități organizate de ICR Paris contribuie la o și mai bună cunoaștere a culturii, cinematografiei și limbii române.


Pentru mai multe detalii : Iulia Chealfă, coordonator proiecte

iuliachealfa@institut-roumain.org Descoperiţi programul complet.