- 10 December 2021
- Etichete Icr Orizonturi culturale italo-romane
Numărul aniversar Orizonturi 11 ani stă sub semnul uneia dintre cele mai frumoase prietenii literare româno-italiene, cea dintre doi aşi ai scriiturii: Norman Manea şi Claudio Magris. La câţiva ani de la interviul realizat de Afrodita Cionchin cu celebrul scriitor triestin Claudio Magris, revista aduce excepţionala mărturie a scriitorului Norman Manea în interviul exclusiv realizat de Daciana Branea, plecând de la evenimentul special care i-a fost dedicat în 5 noiembrie 2021 de Institutul Cultural Român din New York și Ambasada României în SUA, pentru a-i celebra lunga carieră de intelectual.
În avanpremieră, o serie de scrisori inedite trimise de Regina Maria istoricului Nicolae Iorga, în articolul semnat de Cristina Păiuşan-Nuică: Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere. Aceste scrisori inedite au fost puse la dispoziția Muzeului Național de Istorie a României printr-un act de generozitate al profesorului universitar dr. Andrei Pippidi, nepotul lui Nicolae Iorga și păstrător al unui tezaur documentar inestimabil.
Secţiunea „Întâlniri” propune un interviu cu scriitorul Radu Paraschivescu realizat de Irina Ţurcanu, despre recentul roman Acul de aur și ochii Glorianei, o istorie italiană, povestea celor doi chirurgi Durante şi Cesare Scacchi, care pornește de la Preci, pentru a ajunge la Roma și apoi la Londra.
În Orizonturi Donna, Monica Negru creionează un portret emoţionant al artistei Haricléea Darclée (1860-1939), care a cunoscut gloria pe marile scene ale lumii.
În Orizonturi filosofice, Horia Corneliu Cicortaș ilustrează interesanta Cioran-renaissance care are loc în Italia de mai mulți ani.
Spaţiul
special „DANTE 700” a adus pe parcursul lui 2021 contribuţia revistei la
evenimentul anului în Italia. Seria se încheie cu tema îngerilor contemplativi
în Paradisul dantesc, printr-un studiu de Dana Barangea. Îmbinând literatura cu
arta, revista a creat şi o galerie specială cu operele pe care artiştii români
le-au dedicat inegalabilului autor al Divinei
Comedii: Diana Bohnstedt Gavrilaş, Dan Neamu, Bogdan Nueleanu, Marina Socol,
Anastasia Stoiciu şi Marius Vesa.
În Biblioteca Orizonturi Inedite, se împlinesc 160 de ani de la nașterea lui Italo Svevo, scriitorul care a înscris romanul italian în seria marilor înnoiri europene de la începutul secolului XX.
Acest număr inaugurează seria de articole semnate de Nicoleta Silvia Ioana şi dedicate personalităţii lui Claudiu Isopescu (1894-1956), aproape uitat azi, sau niciodată cunoscut suficient de conaţionali săi. Demersul evidenţiază importanţa contribuţiei intelectualului bucovinean la lărgirea sferei relaţiilor culturale italo-române.
Galeria Orizonturi deschide o nouă serie sub titlul Timişoara în acuarelă, cu lucrările semnate de artistul Sebastian Alexa.
În Orizonturi de Artă, ca dar de sărbători din partea doamnei prof. Otilia Doroteea Borcia şi a redacţiei, revista oferă o minunată incursiune în arta Ieslei, care a fascinat sculptorii, pictorii și arhitecții, făcând-o cunoscută în întreaga lume. În continuare, artista Luminiţa Ţăranu prezintă expoziţia sa de la Galeriile Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia, intitulată Metamorfosi. Itineraria Picta. Maria Oroşan-Telea ne introduce apoi în arta lui Miki Velciov, Land Art și intervenții în peisaj.
În rubrica Texte de(spre) expoziții, Ana Sultana Cipariu propune o privire retrospectivă spre Arta eco și supereroii din expozițiile anului 2021.
În Orizonturile de poezie, Klaudia Muntean analizează poemul Berenice și cosița ei de stele de Angelo Manitta.
Toate articolele numărului 12/decembrie 2021 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.