- 25 October 2018 - 26 October 2018
- Etichete Icr Octavian saiu Beijing FNT Sibiu
În zilele 25 și 26 octombrie 2018, ICR Beijing organizează câteva evenimente la care este invitat criticul de teatru Octavian Saiu, conferința privind teatrul și multimedia pe scena românească și europeană la Academia de Film din Beijing și respectiv seminariul cu tema „Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu” la Academia Centrală de Dramă din Beijing.
De asemenea, institutul de la Beijing l-a susținut pe criticul român să participe la câteva evenimente de prestigiu din Asia, la Hong Kong, la Wuzhen și Shanghai, în perioada 11 - 24 octombrie 2018.
Criticul român este extrem de apreciat în toată lumea pentru profesionalismul său, iar în ultimii ani, a primit numeroase invitații din toate colțurile ale lumii, făcându-se, de asemenea, cunoscut, admirat și prețuit și în Asia, astfel că organizatorii evenimentelor de gen îl caută și îl invită să fie prezent la acestea.
În perioada 11 – 18 octombrie 2018, criticul român s-a aflat la Hong Kong, la invitație profesorului Charles Kwong, decanul Facultății de Arte și Științe Sociale din cadrul The Open University of Hong Kong, pentru a susține două conferințe. În cadrul evenimentului, a avut loc, de asemenea, o serie de seminarii privind schimburile culturale între China și teatrul european. Menționăm că Octavian Saiu a fost invitat de către The Open University of Hong Kong și la alte evenimente anii trecuți. În perioada în care s-a aflat la Hong Kong, criticul român a avut întâlniri cu personalități din domeniul artistic.
În perioada 18 – 28 octombrie se desfășoara Festivalul de Internațional de Teatru de la Wuzhen.Este al treilea an consecutiv, în care organizatorii acestui festival îl invită pe criticul român Octavian Saiu, iar ICR Beijing i-a susținut de fiecare dată participarea sa, atingând astfel câteva obiective propuse, precum promovarea valorilor culturale și științifice românești pe scena cultural-științifică din China, încurajarea cooperării dintre critici și experți români și chinezi din diverse domenii, promovarea artiștilor și personalităților de referinţă ai culturii române.
Octavian Saiu a fost invitat să participe la ediția anului acestuia pentru realiza moderarea timp de trei zile în cadrul Summit-ului Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) și pentru a susține o prezentare privind Teatrul Experimentl la începuțul sec.XXI. În cadrul acestor eveniment au participat cursanți din întreaga lume, iar evenimentul este dedicat tuturor criticilor din peste 80 de țări în care Asociația Internațională a Criticilor de Teatru (AICT) este prezentă. Criticul român este secretar general adjunct al acestei asociații.
Octavian Saiu, cu o carieră și o prezență deosebită la marile evenimente teatrale din lume, va avea posibilitatea să facă cunoscut numele țării noastre la toate evenimentele la care va participa, prezența sa fiind importantă, având ocazia să cunoască perspectivele și noutățile din domeniu.
Octavian Saiu este profesor, cercetător și critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale (Summa Cum Laude) și unul în literatura comparată. Predă la universități din România (Conferentiar Universitar la Cursuri si Cercetare in cadrul programului de Studii de Master Teatrologie, UNATC „I.L. Caragiale” Bucuresti), Noua Zeelanda, Japonia și Portugalia și a fost Visiting Fellow la University of London. A susținut conferințe și master-class-uri în Europa, Asia, America, Australia si Noua Zeelanda, iar în 2013 a fost Moderatorul Conferințelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului International de la Edinburgh. Din 2004, este moderatorul Conferințelor Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
A primit Premiul Criticii pentru Carte de Teatru în 2010 și Premiul UNITER pentru Critica de Teatru în 2013, precum și alte premii și burse: 2010-2012 Grant CNCSIS pentru proiectul „Receptarea teatrului absurdului si identitatea europeana”; 2010 Premiul Criticii pentru Carte de Teatru, oferit de Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru [AICT] (Sectia Romana); 2009 Grant pentru publicatii oferit de University of Otago; 2006-2009 Grant de prestigiu pentru cercetare doctorala oferit de University of Otago; 2008 Bursa de cercetare oferita de Ratiu Foundation UK; 2007 Grant pentru sustinere conferinta oferit de European Science Foundation [ESF] pentru Standing Committee for the Humanities Research Conference Literature for Europe: European identities & European literature in a globalizing world; 2007 Bursa pentru sustinere conferinta oferita de International Association for the Study of Irish Literatures [IASIL]; 2007 Grant pentru cercetare in strainatate oferit de New Zealand Government; 1998 Premiul Fundației Tofan pentru „Tânăra speranță a teatrului românesc”.
Articolele si studiile sale au apărut în numeroase publicații naționale și internaționale.Este autorul volumelor: „În căutarea spațiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), „Beckett.Pur si simplu” (Paideia, 2009), „Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane” (Paralela 45, 2010), „Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate” (Paideia, 2011), „Posteritatea absurdului” (Paideia, 2012), „Teatrul e vis” (Paideia, 2013) și „Hamlet și nebunia lumii” (Paideia, 2014).