Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin vă invită la o serie de întâlniri literare cu autori români în perioada 26 martie - 5 aprilie 2025, în orașele Berlin, Köln și Stuttgart. Aceste evenimente sunt organizate în contextul participării autorilor la Târgul de carte de la Leipzig (27-30 martie 2025), în colaborare cu Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC), editurile Zsolnay Verlag și Pop-Verlag Ludwigsburg, Societatea Germano-Română/ DRG - Deutsch Rumänische Gesellschaft și Forumul Germano-Român din Stuttgart/ Deutsch Rumänisches Forum Stuttgart.
Lecturi și conversații cu Dagmar Dusil și Ioana Nicolaie la Berlin
Pe 26 martie 2025, la Charlottchen Brasserie din Berlin, se va desfășura o seară de lectură cu scriitoarea germană originară din Sibiu, Dagmar Dusil, care va prezenta cel mai recent roman al său, Secretul sunetelor mute. Discuția va fi moderată de Robert Schwartz și se va concentra pe tema captivantă a romanului, care explorează traumele din estul Europei în perioada regimului comunist.
26 martie 2025 | 18:30 | Dagmar Dusil | Charlottchen Brasserie, Berlin (Droysenstraße 1, 10629 Berlin)
La 1 aprilie 2025, la Institutul Cultural Român din Berlin, Ioana Nicolaie, alături de traducătoarea sa, Eva Ruth Wemme, și cercetătorul literar Iulia Dondorici, va citi și va discuta despre ultimul său roman, Drumul spre Soare-Răsare, dar și despre volumele sale apărute în limba germană la Pop-Verlag Ludwigsburg: Der Norden/ Nordul și Der Himmel im Bauch/ Cerul din burtă.
1 aprilie 2025 | 19:00 | Ioana Nicolaie | Rumänisches Kulturinstitut (Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin-Mitte)
Turneu de prezentare a romanului Theodoros de Mircea Cărtărescu la Berlin, Köln și Stuttgart
În 33 de capitole, Mircea Cărtărescu îmbină istoria, fantasticul și filosofia cu povești de aventuri teribil de frumoase, pentru a crea nimic mai puțin decât un întreg al lumii, care se întinde până în timpurile noastre și, în cele din urmă, până la Judecata de Apoi. Despre noul său roman, Theodoros (Zsolnay, 2024), Mircea Cărtărescu va discuta cu traducătorul Ernest Wichner. Evenimentele vor avea loc la Literarisches Colloquium Berlin pe 2 aprilie, la Literaturhaus Köln pe 3 aprilie și la Literaturhaus Stuttgart pe 4 aprilie.
2 aprilie 2025 | 19:30 | Mircea Cărtărescu| Literarisches Colloquium Berlin. Informații eveniment aici.
3 aprilie 2025 | 19:30 | Mircea Cărtărescu | Literaturhaus Köln. Informații eveniment aici.
4 aprilie 2025 | 19:30 | Mircea Cărtărescu | Literaturhaus Stuttgart. Informații eveniment aici.
Atelier de scriere literară pentru copii cu Ioana Nicolaie, urmat de o discuție cu aceasta și Mircea Cărtărescu la Stuttgart
Pe 5 aprilie 2025, de la ora 15:00, la Robert-Bosch-Schule din Stuttgart, va avea loc un atelier de scriere pentru copii susținut de Ioana Nicolaie, urmat de un dialog literar, la ora 17:00, cu Mircea Cărtărescu. Atelierul va explora lumi fantastice și va include activități interactive pentru cei mici, în timp ce discuția literară va adresa teme din romanele Drumul spre Soare-Răsare al Ioanei Nicolaie și Theodoros de Mircea Cărtărescu. Discuția va fi moderată de Olivia Spiridon, cercetător literar și autor.
5 aprilie 2025 | 15:00 și 17:00 | Ioana Nicolaie | Ioana Nicolaie și Mircea Cărtărescu | Robert-Bosch-Schule (Hohensteinstraße 25, 70435 Stuttgart)
Despre autori:
Dagmar Dusil, originară din Sibiu, a studiat engleza și germana la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, obținând diploma de master. Stabilită în Germania din 1985, a publicat volume de proză precum Blick zurück durchs Küchenfenster/ Privind în urmă prin fereastra bucătăriei, Kulinarisches Heim- und Fernweh/ Dor de-acasă, dor de ducă, Hermannstädter Miniaturen/ Miniaturi sibiene, Wie die Jahre verletzen/ Cum rănesc anii și traduceri. Cel mai recent roman, Secretul sunetelor mute (Pop-Verlag Ludwigsburg, 2024), confirmă sensibilitatea și profunzimea stilului său literar. Textele sale au fost traduse în română și engleză și incluse în numeroase antologii. Este membră a GEDOK Franken, a asociației internaționale Die KOGGE, a breslei artiștilor din Esslingen și a Exil-PEN Club. A fost distinsă cu premiul GEDOK pentru literatură (2014), premiul pentru scris al satului Cața/ Katzendorf (2017) și a obținut locul al II-lea la concursul Landschreiber în 2016 și 2018.
Ioana Nicolaie este poetă și prozatoare. A câștigat numeroase premii literare și a publicat șase romane, cinci volume de poezie și unsprezece cărți pentru copii. Romanul Cartea Reghinei a fost distins, în 2020, cu premiile Radio România Cultural, Observator Lyceum, Premiul Național de Proză Iași și Premiul Agenția de Carte. Tot înainte a fost bestseller Humanitas în 2021 și finalist, în 2022, la Premiul PEN și la Premiile Seneca. Pelinul negru, primul roman din așa-numita „trilogie a nordului”, a primit Premiul pentru proză al revistei Ateneu, iar Miezul inimii a fost, de asemenea, bestseller Humanitas. Cărți precum Cerul din burtă și O pasăre pe sârmă au fost primite cu entuziasm de critici. Volumele sale de poezie au atras atenția juriilor literare, unele fiind premiate, altele traduse în germană, bulgară și suedeză. De asemenea, a publicat nouă cărți pentru copii sub numele său și alte două sub pseudonimul Robert Ersten. Textele sale au fost incluse în 36 de volume colective românești și în numeroase reviste și antologii internaționale. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România. La Pop-Verlag Ludwigsburg, au apărut în limba germană volumele Cerul din burtă/ Der Himmel im Bauch și Nordul poeziei/ Der Norden, în traducerea Evei Ruth Wemme.
Mircea Cărtărescu este unul dintre cei mai renumiți și apreciați scriitori români contemporani. Născut în 1956 la București, Cărtărescu a publicat numeroase romane, poezii și eseuri. Printre cele mai importante lucrări ale sale se numără romanele Solenoid și Orbitor, care au fost traduse în multiple limbi și au obținut recunoaștere internațională. Cărtărescu este, de asemenea, un scriitor nominalizat constant pentru Premiul Nobel pentru Literatură. În 2022, Cărtărescu a publicat volumul Theodoros, un roman așteptat cu mare interes de cititorii săi. În Theodoros, Cărtărescu continuă să exploreze teme precum memoria, identitatea și destinul, într-o manieră narativă profundă și complexă. Acesta este considerat un pas important în evoluția sa literară, aducând un nou strat de înțelegere asupra universului său narativ, caracterizat de obicei printr-un realism magic subtil și o filozofie de viață densă.
Ernst Wichner este scriitor și traducător german originar din România, cunoscut pentru operele sale literare și contribuțiile semnificative la promovarea literaturii române în spațiul german. S-a născut în România, dar a emigrat în Germania în anii '80. În calitate de traducător, a lucrat cu autori români de renume, având un rol esențial în aducerea literaturii române pe piața germană. Wichner este autorul unor lucrări care explorează teme legate de identitatea, istoria și cultura română. De asemenea, a fost implicat în diverse proiecte literare și culturale, contribuind la dialogul dintre literatura română și cea germană. În perioada 2003 - 2017 Ernest Wichner a fost director la Literaturhaus Berlin, una dintre cele mai prestigioase instituții de literatură din Germania. În anul 2020, Ernest Wichner a primit marele Premiul de traducător „Johann-Heinrich-Voßˮ.