Expoziția GLORIA MUNDI a artistului Obie Platon

ICR Lisabona organizează la sediul reprezentanței, în data de 8 mai 2025, la ora 18h30, vernisajul expoziției GLORIA MUNDI al artistului Obie Platon, care ne invită să explorăm culmile și adâncimile vieții moderne mondiale, ce aduce în prim plan o serie de lucrări de mici și mari dimensiuni. Obie Platon e un artist versatil, care trece cu ușurință de la pictura murală la pânza de șevalet, cu valențe în arta digitală și deschideri către animație și sfera digitală, ceea ce se muleaza perfect cu dinamica orașului Lisabona.

Temele lucrărilor artistului Obie Platon sunt universal valabile, propunând o călatorie a lucrărilor sale în spațiul portughez.

Expoziția GLORIA MUNDI a artistului Obie Platon este marcată de construcția și deconstrucția peisajelor și a personajelor cotidiene, însoțite de utilizarea subtilă a unei varietăți de simboluri ale imaginarului popular, opera artistului plastic Obie Platon tratează un vast paletar de dileme contemporane. Lucrarile vor fi ulei pe panza cu tehnici și metode mixte, expozitia se concentrează pe evidențierea unor mesaje criptice, oferind astfel profunzime operelor sale și detașându-le de zgomotul informațional al societății contemporane.

Obie Platon (n. 1987) trăiește și lucrează în București, dar activează pe plan național și internațional, în expoziții personale și de grup, din Europa și Asia. Este cunoscut atât pentru abordările sale îndrăznețe, în ceea ce privește dimensiunile lucrărilor, cât și subiectele acestora. Trece cu lejeritate de la pânza de șevalet la murale de mare întindere, iar temele abordate acoperă subiecte vaste din întreaga sferă culturală. Pionier al artei urbane din Romania la sfarsitul anilor ‘90, am dezvoltat un limbaj artistic ce are la baza filosofia platonica, concentrata asupra dezvalurii aspectelor vietii pe care oamenii nu le constientizeaza, intr-un mix de imaginar popular si absurd contemporan. Studiile la „Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu” din Bucuresti, au avut un impact semnificativ asupra muralelor complexe, panzelor experimentale, sculpturilor conceptuale si instalatiilor interactive, care mi-au oferit un mod unic de a dialoga si interactiona cu societatea actuala. Fondator si presedinte al primei asociatii de arta si cultura urbana, URBANART, cat si fondator al revistei FORMAJE Artfiles (2009-2013) am sustinut artisti contemporani si initiatori de arta urbana. In acelasi timp, am dezvoltat proiecte culturale si sociale de regenerare prin arta a zonelor urbane defavorizate in colaborare cu diverse institutii din Europa si Asia. In ultimii ani, a participat la expozitii si festivaluri internationale, precum si în proiecte de arta murala in Hamburg, Shanghai, Beijing, Budapesta, Azores, Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara etc. Lucrari personale au fost licitate la Artmark și listate pe Artnet. Studiile anterioare în arhitectură își fac simțită prezența în lucrările sale, fie ele picturi pe pânză sau lucrări murale. Se remarcă o înclinație puternică a artistului spre ancorarea în structuri arhitecturale de bază, peste care se suprapun straturi succesive ale realității înconjurătoare. Prin opțiunea de a lucra cu compoziții masive pe pânză, Obie Platon își folosește experiența acumulată de-a lungul timpului la picturile murale de mari dimensiuni. Este cunoscut în primul rând ca muralist și street-artist. În ultima decadă a expus constant în România și în străinătate.

S-a aflat printre artiștii care au reprezentat România la World Expo Dubai și a participat la ediția a opta a Art Safari. Complexe și contradictori, picturile lui Platon caută să deconstruiască împrejurimile și personajele familiare, inserând simboluri și imagini populare. Platon este cel mai bine cunoscut pentru lucrările sale de mari dimensiuni, suprarealiste si subversive, care fac multe aluzii culturale, literare și filosofice. Studiile sale de bază, în arhitectură, joacă un rol semnificativ în munca sa, iar lucrările îi reflectă pasiunea pentru structurile arhitecturale și pentru suprapunerea mai multe straturi. Pe pânză folosește în special ulei și se inspiră din propriile călătorii prin Europa și Asia pentru a-și dezvolta practica artistică. Între pereții pe care îi ia în stăpânire și pânzele pe care lucrează - două medii total diferite, se formează o legătură prin modul similar în care le abordează. Obie Platon recurge la repere vizuale iconice, destructurează un imaginar și îl reformează în felul său, arătând ce „a rămas” din ceea ce „a fost” și, mai ales, „cum a rămas”. Ironic, critic, chiar necruțător, cu referințe din cultura pop sau clasică, deschis la tot ce este nou, dar cu un respect nedisimulat pentru un trecut care stă la temelia prezentului, nu se instalează decât într-o schemă anume de epuizare a limitelor acestuia. Este copleșitor din punct de vedere vizual, fiind, în esență, un iconoclast.