Serie de conferințe pe teme de interes comun româno-slovace

ICR Praga, în parteneriat cu Asociația de prietenie slovaco-română și Catedra de limba română a Universității Comenius din Bratislava, organizează o serie de 3 conferințe lunare (tematice, publice), în perioada 11 martie – 6 mai 2014, fiecare având un invitat din România și unul din Slovacia (experți în tematica propusă, selectați pe criterii strict profesionale) care vor susține câte o scurtă prezentare, de maximum 20 de minute, urmată de o discuție moderată, la care publicul este liber să participe activ.
Pe data de 11 martie, la orele 18:00, în incinta Facultății de Filozofie a Universității Comenius, din Bratislava, va avea loc prima conferință pe tema societății – cum arată modernizarea societății în România și Slovacia la aproape un sfert de secol de la căderea comunismului? Ce o definește? Kilometrii de autostradă construiți, procentele din PIB investite în educație, dotarea spitalelor? Dacă înainte de 1989 slovacii și românii erau două popoare prietene, în ultimele două decenii s-au distanțat considerabil. Totuși, e de menționat faptul că în Slovacia există o comunitate românească în creștere rapidă în ultimii ani, de când companii multinaționale precum IBM, Dell, Accenture sau HP și-au deschis centre regionale aici, românii reprezentând cel mai mare grup de străini pe piața muncii slovace (vezi www.romani.sk).
Invitat propus din partea română: Vintilă Mihăilescu, antropolog. Invitat propus din partea slovacă: Darina Malova, politolog. Moderator al dezbaterilor, Anca Dragu, ziarist.

Pe data de 8 aprilie, la orele 18:00, în incinta Facultății de Filozofie a Universității Comenius, din Bratislava, va avea loc a doua conferință, pe tema istoriei – (de)mitizarea istoriei. Invitat propus din partea română: Radu Mârza, istoric (Institutul de Studii Central-Europene al Universității "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca). Invitat propus din partea slovacă: Dusan Kovac, istoric. Moderator al dezbaterilor, Anca Dragu, ziarist.