- 5 October 2017 - 27 October 2017
- Etichete Regulament privind acordarea Premiului Național „Constantin Brâncuși” 2017
Anul 2016 a adus în atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale, un eveniment major: 140 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876 – 19 februarie 2016). Astfel, pentru a marca acest moment, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare Constantin Brâncuşi şi Institutul Cultural Român au încheiat un parteneriat în vederea derulării comune a unui program de activităţi, precum:
1. Simpozion Multi-Art, dedicat lui Constantin Brâncuşi.
2. Festivalul de film Brâncuși DocuArt.
3. Premiul „Brâncuşi”. Distincţia este acordată unei personalităţi culturale, din ţară sau din străinătate, care aduce o contribuţie remarcabilă în cercetarea operei şi vieţii lui Constantin Brâncuşi.
Anul
aceasta, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”
– inițiatorul prioiectului – a revenit cu solicitarea ca ICR să se implice în
organizarea celor trei evenimente de mai sus, care au avut loc în
luna august 2017 la Târgu Jiu (simpozionul multiart de sculptură şi pictură a avut loc în luna august la Tg. Jiu, iar în luna octombrie 2017 va avea loc selectarea
nominalizărilor si acordarea premiului).
Premiul Național „Constantin Brâncuși” va fi acordat unei personalităţi culturale, din ţară sau din străinătate, care aduce o contribuţie remarcabilă în cercetarea operei şi vieţii lui Constantin Brâncuşi, în urma selectării efectuate de o comisie de critici de artă agreati de Centrul „Constantin Brâncuşi” de la Târgu Jiu şi Institutul Cultural Român. Ambele instituții partenere vor nominaliza câte trei artiști.
Simpozionul a necesitat implicarea Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare Constantin Brâncuşi, a autorităților admistrative locale pentru restul de activități necesare implementării și desfășurării acestui proiect.
Nu în ultimul rând, evenimentele culturale anuale, menționate mai sus, aduc în atenţia opiniei publice, mai ales naţionale şi abia apoi internaţionale, viața și opera sculptorului C. Brâncuşi.
Proiectului, prin continuitate, i se poate dezvolta anvergura, mai ales că anul viitor este un an important pentru arta şi cultura românescă. Dimensiunea internațională a proiectului reiese numai din participarea invitaților din afara țării. Premiul Constantin Brâncuși a fost instituit la propunerea Institutului Cultural Român și poate deveni o constantă în zona artelor vizuale din țară.
Simpozionul de arte a avut loc la Târgu Jiu și a avut ca invitați sculptori și pictori din mai multe țări, precum: Vladimir Ciobanu (curator sculptură), Zoshin Ogata – Japonia, Teng Shan Chi – Taiwan, Rumen Dimitrov – Bulgaria, Colin Figue – U.K., Elisabeth Ochsenfeld – Germania, Katerina Djordjevic – Serbia, Dorin Crețu – Franța si Vasile Fuiorea (curator pictură).
Sursa foto: centrulbrancusi.ro
Regulament privind acordarea Premiului Național „Constantin Brâncuși”