- 23 November 2021
- Etichete Icr Icr paris Mircea cantor
Artistul franco-român Mircea Cantor participă la un extraordinar experiment artistic, în cadrul festivalului OVNi, din Nisa, începând cu 3 decembrie 2021. Timp de trei zile, până în 5 decembrie, cinci mari hoteluri din Nisa pun la dispoziția artiștilor invitați la festival spațiile din unele camere, pentru ca aceștia să creeze în direct, pe pereți sau pe tavan, opere care vor decora peren aceste spații.
Este vorba de hotelurile Winsor, Rivoli, Splendid, La Malmaison, West-End. Organizatorii festivalului invită marele public să vizioneze în direct crearea operelor de artă din hoteluri în 4 decembrie, la orele 14.00. Hotelul Windsor invită institutele culturale străine în mod special, în timp ce artiștii emergenți din regiunea sud se vor instala mai ales la hotelul West End și la hotelul Splendid.
Mai multe institute culturale străine de la Paris, membre ale Forumului institutelor culturale străine de la Paris (FICEP), participă la acest eveniment. Propunerea ICR Paris a fost Mircea Cantor, un artist cunoscut atât în Franța cât și în străinătate. Propunerile artistului, trimise în prealabil directorului festivalului, Florent To Lay, au fost primite cu entuziasm, Mircea Cantor primind un statut privilegiat printre participanţi, în sensul că va fi singurul artist cu o intervenţie în lobby-ul hotelului şi, de asemenea, va realiza o frescă, într-o cameră care îi va purta numele. Cele trei intervenţii ale lui Mircea Cantor sunt:
1. Un desen scris cu fumul de lumânare pe plafonul holului de intrare în hotel. Text: CIEL VARIABLE. Această operă, «unlimited edition», a fost realizată, începând din 2007, în prestigioase instituţii publice, ca şi în locuinţe private ale colecţionarilor, peste tot în lume. Câteva exemple: FRAC Champagne-Ardenne, Muzeul Naţional de Artă Contemporană – MNAC, Musée de la Technologie, Viena, Musée Abteiberg, Germania, Galeria Yvon Lambert, Paris; Galeria Magazzino, Roma, Musée de la Chasse et de la Nature Paris, Teatrul de Comedie, Bucureşti.
2. Video de 2-5 minute, care va rula în buclă. Alegerea video-ului va fi făcută de artist în funcţie de ambianţă.
3. Realizarea unei mari fresce cu cerneală de China sau vin pe un perete al camerei care îi va purta numele.
Mircea Cantor (născut în 1977), artist al cărui nume este recunoscut pe plan internațional, reper major al artei contemporane românești, a primit în 2004 Premiul Fundației întreprinderii Ricard, și apoi prestigiosul Premiu Marcel Duchamp, în 2011. Punctul de plecare al operelor sale îl reprezintă copilăria sa, petrecută într-o țară condusă de un regim comunist, dar și amintirile sale personale. Prin creațiile sale se străduiește să evidențieze diferențele sociale și frontierele care încă există între țări. Înregistrările video și instalațiile sale combină căutarea formală și estetică cu un angajament poetic, dând naștere astfel unor gesturi simple, dar care au o valoare universală. Mircea Cantor dorește să își lase marca personală pe o operă simbolică, inspirându-se din diversele domenii ale cunoașterii, pentru a da astfel un sens existenței umane. La baza muncii sale, în câteva cuvinte, stau tradiția, modestia, estetica, independența, rigoarea și morala.
Festivalul OVNi – Objectif Video Nice – a fost creat în 2015 ca o platformă original şi inovatoare dedicată în primul rând promovării artei video. Titlul ediţiei 2021 este “A lion in my room”. Festivalul se desfăşoară în multiple locuri: el creează un parcurs care include muzee, spaţii culturale şi locuri insolite. În paralel, mai multe hoteluri se transformă în spaţii artistice, găzduind artiştii participanţi, care lucrează şi expun fiecare în camera dedicată.