Sub genericul „Muzicile elitelor: Orient și Occident în muzicile saloanelor princiare și boierești din Principatele Române în secolul al XIX-lea”, prof. univ. Nicolae Gheorghiță, cadru universitar la Universitatea Națională de Muzică din București, va vorbi, pe pagina de Facebook a ICR Istanbul, despre muzica ascultată în secolul al XIX-lea în saloanele din Țara Românească și Moldova, cu evidențierea confluențelor muzicale. Materialul realizat de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” din București și Modernism.ro ilustrează practicile muzicale autohtone din secolul al XIX-lea și conexiunile acestora cu cele din Balcani, Europa Centrală și de Vest.
În cadrul proiectului, va fi prezentată și povestea expoziției pe care Universitatea Națională de Muzică din București și Muzeul Național „George Enescu“ au realizat-o, în septembrie 2019, cu prilejul congresului internațional de muzicologie „Osmoze muzicale și culturale în Balcani“, care a reunit muzicologi şi etnomuzicologi români şi străini, cercetători și doctoranzi preocupați de muzicile din Balcani și de interacțiunile lor cu tradițiile sonore ale Europei apusene și spațiului mediteranean. Filmul de prezentare a expoziției evidențiază melanjul sonor care a caracterizat Țara Românească și Moldova în secolul al XIX-lea, cu eterogenitatea practicilor muzicale locale și rolul acestora în construcția unei identități sociale și culturale a elitelor din Valahia și Moldova, în contextul trecerii societății românești de la cutumele orientale la cele specifice Europei Occidentale.
Nicolae Gheorghiță este profesor universitar de paleografie muzicală bizantină, stilistică muzicală și teorii ale interpretării cântului bizantin la Universitatea Națională de Muzică București, precum și dirijor și interpret al corului Psalmodia de muzică bizantină.
Filmul de prezentare, subtitrat în limba turcă, va fi postat pe pagina de Facebook a ICR Istanbul în data de 11 august 2020.