Institutul Cultural Român sprijină participarea Adelinei Luft în programul internațional de rezidențe curatoriale de la Belgrad

În perioada 25 septembrie - 17 decembrie 2022, la Belgrad, în Serbia, se va desfășura un program de rezidențe curatoriale organizat de What Could /Should Curating Do?o platformă educațională dedicată practicii curatoriale din regiune, care iși derulează activitatea în dialog artistic internațional și în parteneriat cu Muzeul de Artă Contemporană din Belgrad.

Apelul a fost deschis pentru curatorii emergenți din zona balcanică, oferind o singură bursă pentru acoperirea taxelor, din partea Kadist Foundation, care a fost obținută de curatoarea Adelina Luft

Institutul Cultural Român sprijină participarea curatoarei Adelina Luft în cadrul rezidenței de la Belgrad, unde va susține o serie de prezentări despre practica curatorială, în vederea promovării Bienalei Jogja Equator, pe care o coordonează alături de o echipă de curatori. Bienala Jogja va avea loc în 2023 în Indonezia și va reuni artiști din estul Asiei și estul Europei.

Programul din acest an invită o serie de mentori internaționali pentru a intra în dialog cu curatorii participanți, având la bază tematici stringente precum formele de lucru axate pe interdependențe, schimb și orizontalitate, precum și moduri de desfășurare a profesiei de curator în contextul variabil al prezentului.

De asemenea, în timpul rezidenței sunt programate întâlniri cu artiști și curatori, vizite la studiouri de creație, muzee și spații de artă, și participarea la un atelier participativ susținut de artista Jelica Jovanovic.

Adelina Luft este o curatoare independentă a cărei practică s-a format și dezvoltat în Yogyakarta, Indonezia, parcurgând etape de lucru orientate spre colaborare, procese și interdisciplinaritate. Proiectele sale curatoriale adresează afinități trans-locale, istorii comune și relații ale umanului/ nonumanului cu pământul, migrație și identitate. Din 2021 lucrează în București, unde inițiază proiecte de artă interdisciplinare și angajate social. Este colaborator la tranzit.ro.Bucuresti, o rețea unică de asociații civice care lucrează independent în domeniul artei contemporane în Austria, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia și România, precum și dincolo de granițele Europei. Este membră a echipei curatoriale pentru Bienala Jogja Equator 2023, unde a ocupat în 2017 postul de asistent curator, iar în 2015 pe cel de manager de rezidențe artistice.

Artista și-a obținut licența la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, urmând un master în Studiile Artei Vizuale la Gadjah Mada University în Yogyakarta. Contribuie cu traduceri și texte despre arta indoneziană, cel mai recent pentru cartea A History of Photography in Indonesia: From the Colonial Era to the Digital Age, publicată de Amsterdam University Press și Afterhours Jakarta. A participat la programe curatoriale precum Kuandu Museum of Fine Art în Taipei (2018), ODD București (2018) și Curator’s Agenda în Viena (2016), cea mai recentă fiind cea obțiunută în Belgrad What Could Should Curating Do? (octombrie - decembrie 2022) cu o bursă oferită de Kadist Foundation.

Programul „What Could /Should Curating Do?” a fost inițiat în 2018, la Belgrad, cu scopul de a promova noua generație de curatori și artiști, precum și de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța cunoștințelor și a pozițiilor în domeniu, atunci când ne referim la instituțiile de artă și la rolul curatoriatului în contextul social mai larg.