Filmul „Tata mută munții” reprezintă România la Festivalul de Film dedicat Francofoniei din Israel

În perioada 1-8 martie 2023, ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel și cu principalele institute culturale și ambasade francofone acreditate în Israel, organizează și participă la o serie de evenimente de celebrare a Zilei Francofoniei.

Principalul eveniment va fi Festivalul de Film dedicat Francofoniei, desfășurat în perioada 1-8 martie 2023, la Cinematecile din Ierusalim și Holon. În cadrul acestuia, vor fi proiectate filme din Belgia, Bulgaria, Canada, Franța, Elveția, Grecia și  România. Cu sprijinul ICR Tel Aviv, România va fi prezentă în program cu lungmetrajul „Tata mută munții” (2021, regia Daniel Sandu) care va beneficia de două proiecții la Cinematecile din Ierusalim (1 martie) și Holon (6 martie).

Filmul românesc va fi proiectat cu subtitrare în limbile ebraică și engleză.
„Tata mută munții” (România, 2021, 108 minute)
Regia: Daniel Sandu
Scenariul: Daniel Sandu
Distribuția: Adrian Titieni, Elena Purea, Judith State, Valeriu Andriuță
Sinopsis: Mircea Jianu, un fost ofițer de informații, află că fiul său a fost declarat dispărut în munți. Se duce în grabă spre locul tragediei, ca orice părinte îngrijorat, în speranța că-l va găsi pe tânăr viu și nevătămat. Dar după câteva zile de căutări zadarnice, Mircea decide să-și adune propria echipă de salvatori, intrând în conflict cu echipa locală. Încet-încet, tatăl care, în frământarea lui, refuză să accepte evidența, devine prizonierul unei bătălii încrâncenate între om și natură.
Miercuri, 1 martie, ora 20:30, Cinemateca din Ierusalim

Luni, 6 martie, ora 18:00, Cinemateca din Holon

Lista completă a filmelor difuzate în Festivalul de Film dedicat Francofoniei: Belgia – ”The employee of the month”; Bulgaria – ”The infinite garden”; Canada – ”Babysitter”; Elveția – ”The last Dance”; Franța – ”La Fracture” și ”Triplettes de Belleville”; Grecia – ”Smyrna my beloved”; România – ”The Father who moves the mountains /„Tata mută munții”.

Totodată, în data de 2 martie, cu începere de la ora 19:00, la Cinemateca din Holon, va avea loc deschiderea oficială a Sărbătorii Francofoniei, în cadrul căreia publicul larg este invitat să ia parte la o recepție oferită de institutele culturale și ambasadele partenere. Participarea la eveniment este liberă, dar este necesară înscrierea prealabilă, folosind link-ul următor: https://www.eventbrite.de/e/ceremonie-douverture-francophonie-2023-tickets-557758610017?aff=ebdssbdestsearch&keep_tld=1

Începând cu 1998, în fiecare an, pe 20 martie, se sărbătoreşte la nivel mondial Ziua Internaţională a Francofoniei, iar Ambasada Franţei și Institutul Francez în colaborare cu instituții ale diverselor țări francofone organizează în Israel o serie de evenimente culturale dedicate Zilei Internaţionale a Francofoniei. Anul acesta, se împlinesc 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, în calitate de membru cu drepturi depline. Alături de Franţa (Institutul Francez din Israel şi Ambasada Franţei), în acest an, la evenimentele dedicate Francofoniei vor participa ambasadele Belgiei, Bulgariei, Camerunului, Canadei, Republicii Democrate Congo, Elveţiei, Greciei şi României.