Ana Blandiana (n. 25 martie 1942 la Timişoara) este pseudonimul Otiliei Valeria Coman. Fiica unui preot ortodox, licenţiată a Facultăţii de filologie a Universităţii din Cluj (1963-1967). Preşedintă a Fundaţiei Academia Civică, Director Fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, preşedintă de onoare a PEN Clubului Român, Membră a Academiei de Poezie Stéphane Mallarmé, a Academiei Europene de Poezie si a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO). Proiecte de trecut, publicată în 1982, face parte dintr-o operă amplă, ce cuprinde poezie, eseuri şi o scurtă, dar foarte interesantă producţie narativă. Opera sa a fost tradusă în 24 de limbi.
De-a lungul anilor, poeta a întreprins - ca invitată a unor universităţi, academii, organizaţii culturale - mai multe călătorii de documentare şi studiu în diverse ţări europene şi a participat la congrese şi festivaluri de poezie. In afară volumelor cunoscute, i-au mai apărut grupaje de poeme în reviste şi antologii din Anglia, S.U.A., Italia, Spania, Franţa, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Finlanda, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Brazilia, Cuba, Turcia, Siria, Grecia, China, Japonia, Israel şi Albania. După 1989, acestor traduceri li se adaugă eseurile literare şi articolele de analiză politică apărute în marile ziare germane sub semnătura Anei Blandiana, ca şi nenumărate conferinţe, lecturi publice, interviuri, intervenţii la colocvii, simpozioane şi mese rotunde în principalele ţări europene.
Proiecte de trecut (Ed. Periférica) este o colecţie de povestiri ferm ancorate, inclusiv cele fantastice, in realitatea dură impusă de represiune, tratată aici cu un subtil umor negru. Cartea, tradusă in numeroase limbi, a transformat-o pe Ana Blandiana intr-una din vocile fundamentale ale aşa numitei literaturi din Europa de Est, o voce comparabilă doar cu Anna Ajmatova sau Vaclav Havel. Singura carte a Anei Blandiana publicată pana acum in Spania era o antologie de poezie realizată de Cosmopoética in 2007, sub titlul Cosecha de ángeles/ Recoltă de îngeri.
Povestirile Anei Blandiana se petrec între fantastic, o formă de a nara care are uluitoare rădăcini româneşti şi cronică, sau pledoaria legitimă a celui care îşi exercită dreptul de a imputa faptul că trecerea timpului nu absolvă oprobiul suferit de către victimele unui regim totalitar de tip psihopat- de fapt, trebuie să vorbim despre psihiatria oficială ca despre complicele represiunii. Drept dovadă a bogăţiei literaturii române - Ana Blandiana, un dar măreţ, care te emoţionează şi te face să vibrezi inevitabil - Miguel Sánchez-Ostiz (ziarul ABC)