Institutul Cultural Român de la Varșovia sărbătorește în acest an Ziua Mărțișorului la Varșovia și Tallinn, Estonia fiind a doua țară în care își desfășoară în prezent activitatea. Publicul din Polonia și Estonia este invitat la două evenimente dedicate tradițiilor românești: concerte-spectacol, în interpretarea binecunoscutei artiste Doina Lavric (voce și cobză).
Ziua Mărțișorului va fi sărbătorită la Tallinn în data de 28 februarie, la Ambasada României, partenerul Institutului la acest eveniment. Concertul va fi precedat de un moment special, în care străvechea tradiţie a Mărţişorului, sub diversele ei manifestări din zona Balcanilor, va fi evocată de ambasadorii României, Republicii Moldova, Bulgariei şi Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei.
Varșovienii o vor putea asculta pe Doina Lavric chiar de 1 martie, în salonul Ambasadei României.
La ambele evenimente, Institutul Cultural Român de la Varşovia va oferi publicului prezent mărțișoare originale, confecționate în România, comandate special pentru această ocazie, iar în încheierea concertelor, publicul va fi invitat la un vin d’honneur oferit de Ambasada României la Tallinn şi ICR Varşovia.
Doina Lavric Parghel, fiica învăţătorilor Maria şi Vasile Fodor, s-a născut la Lişna, în ţinutul Botoşanilor, la 14 mai 1955.A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava în anul 1979, apoi, timp de 23 de ani, a fost profesoară de limba română în Suceava. În toată această perioadă culege folclor, cântă şi obţine distincţii care îi confirmă preocuparea pentru păstrarea purităţii formelor pe care le valorifică în repertoriul propriu, înregistrează albume colective şi individuale şi discuri cu colinde de Crăciun şi de Paşte. Între anii 2005–2010 Doina Lavric cântă alături de Grigore Leşe, în spectacolele acestuia, în săli de teatru, filarmonici, catedrale, biserici, pe scene din ţară ori din străinătate, la Bucureşti, Timişoara, Cluj, Suceava, Berlin, Frankfurt, Varşovia, Cernăuţi, Chişinău, Basel, Paris, Santiago de Compostela, Morelia, Shanghai.
Venită din Suceava în Bucureşti la îndemnul lui Grigore Leşe, Doina Lavric Parghel şi-a şlefuit continuu talentul, cu migală şi răbdare, până a ajuns să strălucească precum diamantul. După ce a scos discul „Poveste din Bucovina”, însoţit de un album grafic impresionant, semnat Virgiliu Parghel, pictor şi grafician consacrat, în același timp soțul Doinei Lavric, lumea a aflat ce povestitoare neîntrecută este.
În recitalurile sale, însoţindu-se de voce şi cobză, cântă şi rosteşte rânduieli vechi, respectate odată cu mare stricteţe, povesteşte despre zmeu şi ursitoare, despre îngerul păzitor, despre Ştima apei, despre Soartă, ori despre Joimăriţe, cântă despre război, despre dragoste, despre necaz, despre viaţă, spune poveşti şi rosteşte descântece...Cântând, povestind, în spectacole sau recitaluri, Doina Lavric reînvie o lume străveche.