Vernisajul expoziţiei "Footsteps from Valahia" în Germania

Vernisajul expoziţiei FOOTSTEPS FROM VALAHIA a artistului-sticlar MIHAI ŢOPESCU, sculpturi de mari dimensiuni şi obiecte decorative din sticlă

Vernisaj: 15.11.2007, ora 16.00, la Tribunalul Suprem al Landului Nordrhein-Westfalen din oraşul german Hamm. Vernisajul are loc în prezenţa artistului.

Expozitia este organizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman „Titu Maiorescu" din Berlin

„Footsteps from Valachia"(Urme de paşi din Valahia) –titlul, deliberat ales, pentru expoziţia de sticlărie care se deschide în aceste zile în somptuosul foaier al Tribunalului Suprem din Hamm, trimite, pe de o parte la numele "Valahia", care are, pentru germani, o conotaţie încă exotică şi arhaică, şi - pe de altă parte, la patria artistului- sticlar şi a designerului Mihai Ţopescu, originar din Târgu-Jiu, care se revendică din tradiţia celebrului său compatriot Brâncuşi.
Iniţiatorii expoziţiei sunt Doina Talmann şi Günter Struck, proprietarii galeriei KunstART am Hellweg din Bochum, galerie specializată în artă contemporană: «Dintotdeauna mi-am dorit să fac cunoscută în Germania sculptura artiştilor sticlari din România. Acest lucrări unice în lume, aceşti artişti de o creativitate şi o individualitate extraordinară sunt practic necunoscuţi în Germania, spre deosebire de Franţa, Italia, Olanda, America sau ţările nordice" declară Doina Talmann, care îşi vede astfel un vis împlinit prin organizarea acestei expoziţii. Galerista de origine română este, de altfel, şi fondatoarea Asociaţiei culturale româno-germane "Danubium", care răspunde dorinţei românilor care trăiesc în bazinul Ruhrului de a comunica cu societatea germană locală în limbajul lor artistic popriu şi derulează numeroase proiecte artistice de anvergură.

Mihai Ţopescu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti-sticlari ai României, spune despre sine însuşi: „Prin corpul meu nu curge sânge, ci sticlă fierbinte". Temele cărora li se dedică sunt rezultatul filosofiei sale de viaţă, cu rădăcini atât în credinţa creştină, cât şi în motivele mitologice româneşti. Aceste teme sunt povestite prin intermediul sticlei, material care permite un limbaj estetic deosebit. Sculpturile sale monumentale, rămân graţioase, iar combinatia dintre sticla fragilă şi alte materiale (metal, lemn sau piatră) este folosită intenţionat, pentru a realiza o şi mai mare tensiune şi a potenţa astfel efectul estetic. Operele sale au fost expuse de la Tokio până la Philadelphia, de la Bucureşti până la Roma şi se află în colecţii din România, Statele Unite, Japonia, Olanda, Italia, Marea Britanie, etc.
O informaţie de ultimă oră ne confirmă faptul că în programul vizitei din 17 decembrie 2007 a Ministrului de justiţie a landului Nordrhein Westfalen, doamna Roswitha Müller-Piepenkötter, la sediul Tribunalului Suprem din Hamm unde are loc o întâlnire la care participă 200 de invitaţi, este inclusă şi vizitarea expoziţiei artistului sticlar român Mihai Ţopescu.

Mihai Topescu: sculptor, designer în sticlă şi artist decorator (N. 1956, la Ţicleni, jud. Gorj).A absolvit Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj, secţia sticlă (promoţia 1981). Specializare la Academia de Sticlă Baden-Viena. Are lucrări în Muzeul Sticlei şi Ceramicii Bucureşti; Muzeul de Artă Tg. Jiu; Muzeul Sticlei Praga, Novy Bor, Yablonec (Cehia), Ebeltoft (Danemarca), Muzeul Banitz, Cottbus (Germania), precum şi în colecţii particulare din România, Europa, America, Asia. A realizat din sticlă trofeele pt. laureaţii din anul 2005 ai Festivalului "Maria Tănase. În anii '90 înfiinţează Studioul de sticlărie artistică "TOPI NEW GLASS DESIGN" Tg.Jiu.

TVR Cultural şi firma germană Buckle Up Productions vor realiza filmări la vernisaj, în vederea difuzării lor pe post.

ADRIANA POPESCU
Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu"-Berlin
Tel. +49-30-890 61 987,- 890 91 232; Fax. +49-30-890 61 988
e-mail: office@rki-berlin.de; adriana.popescu@rki-berlin.de