Institutul Cultural Român de la Tel Aviv împreună cu Festivalul Internaţional de Teatru Fringe "Citizen Kan"vă invită la prelegerea " Teatrul şi societatea deschisă " susţinută de criticul de teatru Ioana Moldovan, în cadrul conferinţei "Despre Societate şi Cultură". Evenimentul, moderat de Dorit Nitai Neeman, va avea loc joi, 19 decembrie 2013, ora 19:00, la Teatrul Karov.
" Despre Societate şi Cultură "
Joi, 19 decembrie 2013, ora 19:00
Moderator: Dorit Nitai Neeman, directorul Festivalului Internaţional de Teatru Fringe "Citizen Kan"
Participanţi: Ioana Moldovan (România) şi Yaacov Chefetz (Israel), artist plastic şi activist social
Teatrul Karov ( Strada Levinski nr. 116, etajul 4 – Tahana Merchazit - Tel Aviv)
Detalii: tel: 03-6885004, fax: 03-6877898, t-karov@zahav.net.il, www.t-karov.co.il
Evenimentul va avea loc în limba ebraică.
Teatrul este un barometru fin, una din cele mai active şi puternice componente ale procesului de introspecţie pe care o societate și-l poate permite și pe care îl are la dispoziție. Acesta este motivul pentru care felul în care societatea umană se organizează, are o influenţă covârşitoare și asupra teatrului. După al doilea război mondial, modelul care a captat atenția tuturor gânditorilor (politici, economici, culturali) a fost cel al societății deschise.
Conferința "Teatrul și societatea deschisă" își propune să dezbată valențele și funcțiile teatrului într-un climat geo-politico-economic special, marcat de transformări multiple, crize economice și politice, războaie, tehnologie și globalizare.
Teatrul are o poziție importantă în strategia de securitate a fiecărei societăți. Granițele acestui gen se extind cu fiecare eveniment major care se petrece în viața socio-politică și economică a unei societăți. Teatrul absoarbe și filtrează toate energiile unei societăți, fie echilibrând-o, fie propunându-i o direcție nouă de parcurs.
Ioana Moldovan este critic de teatru, membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru – Secţia Română şi colaborator la Revista 22. În perioada 2006 – 2009 a fost manager cultural la Teatrul ACT (București) pentru care a adus trei nominalizări la Premiul UNITER. În martie 2009 a beneficiat de programul International Visitor Leadership al Departamentului de Stat al SUA. Între 2010 / 2011 a studiat la University of Southern California (Los Angeles) cu o bursa Fulbright. Din mai 2013 este Ambasador Fulbright pentru Romania. De curând a obținut titlul de doctor cu teza Teatrul și Societatea deschisă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L. Caragiale” din București unde este asistent universitar din 2007.
Festivalul Internaţional de Teatru Fringe "Citizen Kan" va avea loc în perioada 18-21 decembrie 2013 la Teatrul Karov din Tel Aviv . Aflat la ediţia cu numărul 29, festivalul se desfăşoară sub tema "Drepturile omului" şi va găzdui numeroase trupe de teatru atât din Israel cât şi din străinătate. Programul cuprinde 6 premiere internaţionale, workshopuri, conferinţe şi spectacole de teatru organizate în locaţii neconvenţionale.
Programul complet al festivalului: www.t-karov.co.il