În perioada 20-22 aprilie 2018, Institutul Cultural Român de la Varșovia participă pentru al doilea an consecutiv, cu un stand propriu, la Târgul Internațional de Carte de la Białystok, care are loc în spaţiul Operei şi Filarmonicii Podlaska.
La standul românesc va fi expusă și oferită spre vânzare publicului o largă paletă de volume și publicații apărute în Polonia în ultimii ani, de asemenea dicționare și albume. Pe rafturile standului vor fi prezentate toate traducerile din literatura română în limba polonă, editate în Polonia și accesibile acum pe piața poloneză, printre ele numeroase volume care au beneficiat de sprijinul Centrului Național al Cărții. Dintre cele mai noi volume apărute pe piața poloneză amintim Cea mai frumoasă poveste, de Adrian Cioroianu, Celelalte poveşti de dragoste, de Lucian Dan Teodorovici, Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu, de Dan Lungu şi Falsul Dimitrie, de Dumitru Crudu, poet nominalizat în acest an în Polonia la Premiul Poetul European al Libertății 2018.
La stand vor fi disponibile, cu titlu gratuit, materiale promoționale prin care se fac cunoscute noile apariții de carte românească pe piața poloneză şi sunt anunţate volumele aflate în pregătire până la finalul anului 2018.
Eforturile susținute ale Institutului Cultural Român de la Varşovia de promovare a literaturii românești în Polonia au dat roade în ultimii ani, culminând, în 2016 și 2017, cu un record de volume publicate și cu premii literare extrem de importante, obținute de scriitorii români: Ana Blandiana, răsplătită la Gdańsk cu Premiul „Poetul European al Libertății”, şi Varujan Vosganian, laureat al prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale ANGELUS cu Cartea şoaptelor, Cristian Teodorescu și Filip Florian, finaliști ai aceluiași premiu Angelus. Anul 2018 va fi și el unul deosebit de generos în volume românești publicate în Polonia, 17 noi apariții anunţându-se până la finele anului, printre ele Toate bufnițele, de Filip Florian, Vizuina luminată, de Max Blecher, Cum s-a românizat România, de Lucian Boia, Sexagenara şi tânărul, de Nora Iuga, Vampirul pasiv, de Gherasim Luca, Vasco da Gama şi alte versuri, de Gellu Naum, Despre limită, de Gabriel Liiceanu.