În data de 29 octombrie 2015 pe site-ul Radio China Internațional a apărut un articol despre expoziția de filatelie intitulată Prietenia româno-chineză în mărci poștale. În cele ce urmează afișăm conținutul articolului:
O expoziţie interesantă şi extrem de valoroasă intitulată "Prietenia româno-chineză în domeniul filateliei şi numismaticii" a fost organizată de Institutul Cultural Român din Beijing, cu ocazia împlinirii celor 66 de ani de relaţii diplomatice româno-chineze. Timbrele, plicurile şi medaliile expuse în cadrul acestei expoziţii aparţin colecţiilor personale ale filatelistului român, Alexandru Bartoc, preşedintele Fundaţiei Culturale "Bartoc" şi fost vicepreşedinte al Federaţiei Filatelice Române şi profesorului Luo Dongquan, pasionat de filatelie, jurnalist la Radio China Internaţional - secţia de limba română şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Prietenie China-România. Preşedintele Fundaţiei Culturale "Bartoc", Alexandru Bartoc a organizat expoziţii dedicate relaţiilor bilaterale atât în România, cât şi în China. El a participat la Expo Shanghai 2010, cu plicuri, ilustrate şi medalii argintate cu imaginea Pavilionului României, care au fost oferite oaspeţilor chinezi şi români participanţi la festivităţile organizate cu ocazia Zilei României.
Alexandru Bartoc a declarat, la vernisajul expoziţiei, că trebuie să ne mândrim cu aniversarea celor 66 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-chineze, care s-au menţinut neîntrerupt de-a lungul acestei perioade. "Fiecare din noi am căutat să ne aducem aportul la stabilirea unor relaţii de prietenie cât mai trainice. Cultura a fost şi este o modalitate de afirmare a prieteniei şi o punte de legătură între popoarele noastre, chiar dacă ne situăm geografic la mii de kilometri distanţă. Încă din 1977, când am fost prima dată în China, am considerat că filatelia poate fi un mijloc de apropiere destul de facil, având ca limbaj aceste bucăţele de hârtie ce transmit peste mări şi ţări mesaje generatoare de întrebări. În timp s-a dovedit că organizarea de expoziţii filatelice bilaterale a fost un succes având în vedere interesul manifestat şi longevitatea acestor manifestări. Doresc să semnalez un element de unicitate: Republica Populară Chineză şi România sunt singurele ţări din lume care au organizat 10 ediţii ale expoziţiilor filatelice bilaterale, în nouă oraşe chineze şi şapte oraşe româneşti. Acest mod de organizare a dat posibilitatea unui număr foarte mare de vizitatori, din diferite pături sociale şi de diferite vârste, să cunoască istoria, cultura, geografia şi economia celor două ţări prin intermediul filateliei. În afară de aceste 10 ediţii, au mai fost organizate două expoziţii filatelice: una de marcă chinezească la Bucureşti în 1987 şi în 1999 la Beijing la Ambasada României, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de zboruri TAROM pe relaţia Bucureşti-Beijing."
Preşedintele Fundaţiei Culturale "Bartoc" a prezentat apoi invitaţilor chinezi şi români, mulţi dintre ei pasionaţi de filatelie, expoziţia mult-aşteptată. "În această expoziţie sunt prezentate timbre, plicuri, medali şi cataloage de expoziţii ce s-au realizat atât în România, cât şi în Republica Populară Chineză. De remarcat, prezenţa exponatului domnului Luo, care dovedeşte, dacă mai era cazul, interesul pentru reliefarea prieteniei chinezo-române. Sigur, domnul Luo este o excepţie, deoarece perioada lungă de timp petrecută în România a pus o amprentă vizibilă asupra vieţii sale. Fără a exagera, se poate spune că domnul Luo este pe jumătate român. Vom vizita împreună exponatele şi vom putea observa interesul tuturor organizatorilor acestor expoziţii din 1980 până în prezent, de a ne înfăţişa tot ce este mai important, mai interesant şi mai frumos din viaţa celor două popoare."
Marele filatelist român a mărturisit invitaţilor una dintre iniţiativele pe care le are în lucru. "Deoarece doresc să scriu o carte, în care aş dori să apară cât mai multe dovezi ale prieteniei şi respectului reciproc dintre cele două popoare, vă rog ca în situaţia în care aveţi sau cunoaşteţi şi alte materiale realizate în acest context să mi le semnalaţi. Astfel ar rezulta o lucrare mai completă şi care cu ajutorul domnului Luo va apărea şi în limba chineză." Vicepreşedintele Asociaţiei de Prietenie China-România, Luo Dongquan a declarat, la vernisajul expoziţiei, că este un filatelist amator. În anii '60, când a urmat cursurile universitare la Bucureşti s-a îndrăgostit iremediabil de mărcile poştale româneşti, pentru designul lor creativ, tematica largă, subiectele diverse şi pronunţatul lor suflu naţional-folcloric. Apoi, după anii '80, a început să participe la Palatul Naţionalităţilor din Beijing, la Casa Radio-Televiziunii Chineze şi la Radio China Internaţional, la expoziţii filatelice, cu timbrele româneşti, pentru a promova prietenia chino-română. Jurnalistul Luo Dongquan spune că marca poştală, deşi are dimensiuni mici, are o forţă atrăgătoare neasemuită. Aceasta este mesager al culturii, este o punte a prieteniei, consemnează evenimente majore, se plimbă în lume răspândind sentimente şi transmite informaţii valoroase.
"La invitaţia domnului Alexandru Bartoc, prietenul meu, am participat la această expoziţie filatelică cu patru panouri care îmi aparţin. Primul este consacrat prieteniei dintre cele două ţări, China şi România, reflectată prin mărci poştale. A doua este despre Armata Populară Chineză de Eliberare, înfăţişând toate aspectele armatei chineze. Am realizat acest panou cu prilejul împlinirii a '70 de ani de la victoria poporului chinez în războiul dus împotriva agresiunii japoneze. În spate, am încă două panouri consacrate timbrelor româneşti. M-am îndrăgostit de timbrele din România în anii studenţiei, în anii '60. De atunci am cumpărat şi am colecţionat multe timbre şi mărci poştale din România. Din anii '80 am început să expun aceste mărci poştale la diferite expoziţii din Beijing. (...) Sper ca prin expunerea acestor mărci poştale să promovez prietenia dintre cele două ţări."
Prezent la eveniment, directorul adjunct al Federaţiei Filatelice ALL-China, Frank Li i-a mulţumit prietenului său, Alexandru Bartoc, pentru cooperarea şi colaborarea de atâţia ani în domeniu, pentru susţinerea reciprocă în dezvoltarea schimburilor şi a colaborărilor. El a apreciat, totodată, expoziţia şi i-a felicitat pe organizatori.
Preşedintele Asociaţiei de Prietenie China-România, Wang Tieshan a menţionat că deşi nu este un pasionat al filateliei, încă de la prima ediţie a expoziţiei filatelice bilaterale a colaborat cu Alexandru Bartoc, constituind pentru acel eveniment o delegaţie de specialişti în domeniu, tocmai pentru dezvoltarea schimburilor filatelice viitoare. "Am amintiri foarte frumoase cu filatelia, deşi nu sunt filatelist, pentru că eu am fost în 1980 membru al delegaţiei poştelor chineze care a organizat cu Poşta Română, la Bucureşti, prima ediţie filatelică bilaterală, deci China şi România. Iar după 4 ani, în 1984, vedeţi pe panoul acesta, s-a organizat a treia ediţie filatelică bilaterală chino-română, care a avut loc atât la Beijing, cât şi la Wuhan şi la Guangzhou. Am avut ocazia să-l însoţesc şi pe domnul Alexandru Bartoc, în 1999, când dânsul a participat la Beijing, la Expoziţia Mondială Filatelică. Am participat împreună în Marea Sală a Poporului la nişte festivităţi de sărbătorire a acestui eveniment, împreună cu fiica mea. De altfel, fiica mea a devenit pasionată de filatelie. Chiar are câteva colecţii interesante. Mă bucur foarte mult, pentru că eu cred că această colecţie foarte valoroasă, eu cred că unică în lume, pe care o are domnul Alexandru Bartoc, este pentru filateliştii chinezi o ocazie unică şi foarte preţioasă de a viziona, de a putea admira aceste plicuri şi timbre care reflectă prietenia dintre România şi China."
Consilier cultural în cadrul Ambasadei României în Republica Populară Chineză, Adrian Lupeanu, care l-a reprezentat la eveniment pe Ambasadorul României în China, Doru Romulus Costea, a punctat în mesajul său faptul că, România şi China trăiesc o istorie a relaţiilor de prietenie şi colaborare, se bucură de roade fructuoase pe toate planurile şi privesc cu încredere în viitor desfăşurarea benefică şi firească a parteneriatului de prietenie şi colaborare. "Expoziţia de astăzi este dedicată aniversării a 66 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Populară Chineză. Este o onoare că, astăzi, toţi cei prezenţi, români din diasporă şi prieteni chinezi au ales să sărbătorească relaţia bilaterală prin desfăşurarea momentelor principale de colaborare dintre popoarele noastre în cadrul colecţiei de timbre. Astfel, România şi China, astăzi, retrăiesc o istorie a relaţiilor speciale de prietenie, de prietenie tradiţională, de cooperare, se bucură de roadele fructuoase ale colaborării pe toate planurile."
Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat o expoziţie interesantă şi valoroasă, care reflectă o prietenie veche, plină de semnificaţii istorice. În cadrul acesteia a fost expusă şi o frumoasă medalie emisă cu ocazia celei de-a treia ediţii filatelice bilaterale din 1984. Pe aversul medaliei apare Ateneul Român, iar pe revers o construcţie din ansamblul Oraşului Interzis. Aceasta este prima medalie din seria dedicată prieteniei româno-chineze. Din anul 1980, până în prezent, au fost emise aproximativ 100 de timbre şi plicuri în cele două ţări. (Felicia Nina Gherman)
Articolul poate fi citit la următorul Link: http://romanian.cri.cn/221/2015/10/29/1s164432.htm