Noua cinematografie europeană: Noul val al filmului românesc

Prezentare susţinută de Doru Pop în limba engleză.

Intrarea liberă!

Filmele româneşti s-au aflat în atenţia criticilor internaţionali şi au fost cap de afiş la cele mai importante festivaluri şi în doar un deceniu (2001-2011) cinematografia română a devenit una dintre cele mai interesante din Europa. Care sunt aşa-zisele caracteristici ale acestui "nou val"? Ce teme și ce povești sunt evidențiate ? Prezentarea va analiza creaţiile celor mai tineri dintre regizorii români actuali, încercând să identifice ceea ce este specific pentru ei și filmele lor, cu exemplificări ale esteticii şi tipului de narativitate la care apelează aceştia.

Doru Pop este profesor în cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj Napoca şi fost bursier Fulbright. În prezent predă cursuri de cultură vizuală şi teoria comunicării în media. În 2012 a predat de asemenea un curs extins despre filmul românesc la Bard College, New York, şi este autorul volumului Romanian New Wave Cinema: An Introduction, publicat în 2014. 

Seria Noua cinematografie europeană este o iniţiativă a Biblitecii de Muzică şi Film din cadrul Kulturhuset Stadsteatern, pentru a prezenta publicului suedez temele actuale ale cinematografiei contemporane europene. În primăvara anului 2014 vor fi prezentate filme din Franța , Finlanda , România, urmând ca programul să continue în septembrie cu filme din Germania, Polonia și Spania.