Mediateca românilor din Timoc. Filme documentare şi expoziţie de fotografie la ICR

Miercuri, 4 noiembrie şi joi, 5 noiembrie 2009, orele 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti), va avea loc o serie de evenimente dedicate comunităţii româneşti din Timoc (Serbia). În prima zi, va fi proiectat filmul documentar Sinele şi celălalt. Balkan love story, realizat de Ionuţ Piţurescu. Joi, sunt programate proiecţia filmului documentar şi vernisajul expoziţiei de fotografie Timoc - Lumea de dincolo, regizor şi fotograf Marius Olteanu.
Filmele şi expoziţia de fotografie prezentate la ICR sunt rezultate ale proiectului Mediateca românilor din Timoc, derulat de ICR, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în perioada aprilie – octombrie 2009. Proiectul este conceput ca parte a unui program amplu, de lungă durată, având ca scop promovarea patrimoniului istoric şi cultural al acestei comunităţi româneşti, prin valorificarea cercetărilor de teren pe teme antropologice şi etnografice şi mediatizarea lor în România şi în străinătate (detalii în documentele ataşate)
Ionuţ Piţurescu este realizator şi producător de film documentar. Doctorand în Sociologie, cu pregătire în Antropologie Culturală şi Dezvoltare Comunitară, este autorul unor studii prospective în Mexic (Huichol, 2003), Maroc (Berber, 2004), SUA (New Orleans, 2005), Andalusia (Gitano Calo, 2005), regiunea arctică (Sami, 2006), dar mai ales în regiunea Balcanilor şi România. În explorările sale este interesat de perspectivele Antropologiei Politice şi Antropologiei Simbolice. Pasionat de Antropologia Vizuală şi filmul documentar, Ionuţ Piţurescu a realizat, de asemenea, filmul Balkan's digest (2008), povestea aşezării Grabova, localitate uitată în inima munţilor din sudul Albaniei. Aparţinând prosperei reţele urbane moscopolitane, destinul Grabovei este emblematic pentru întreţeserea organică dintre urbanitate şi nomadism la aromâni, a căror cultură speră încă în dreptul ei la existenţă.
„Striviţi între identitate şi alteritate, oameni care nu doresc decât să se bucure de libertăţile democratice cele mai elementare sunt nevoiţi să rememoreze la nesfârşit frenezia monolitului naţional ce bântuie încă Europa de Sud-Est. Câteva sute de mii de vorbitori de limba română convieţuiesc paşnic şi discret pe teritoriul Serbiei de Răsărit, una dintre cele mai non-conflictuale regiuni ale acestei ţări. Aceştia se auto-denumesc în limba lor rumâni, în timp ce de aproape un secol sârbii îi numesc în limba sârbă vlahi. Pe zi ce trece, specificul Balcanilor se constituie în refuzul de a învăţa din propriile greşeli. Valorile împărtăşite sunt cu insistenţă ignorate. Angoasele diferenţei continuă să fie promovate. Documentarul Sinele şi Celălalt. Balkan love story explorează acest miraj conflictual întreţinut „democratic". Printre cauze şi efecte, printre motive şi mize, se pot distinge notele de «artificial» şi «firesc» ale unei tensiuni imaginate. " – Ionuţ Piţurescu

Marius Olteanu s-a născut în Bucureşti, în anul 1979. A absolvit UNATC Bucureşti, în 2004 şi cursurile de masterat ale National Film and Television School din Londra, departamentul Regie de ficţiune, în anul 2008. Este regizorul şi scenaristul mai multor filme de scurtmetraj, de ficţiune şi documentare, selectate în diverse festivaluri internaţionale din Tel Aviv, Stockholm, Varşovia, Wiesbaden, Londra, Bucureşti. Atât în fotografii, cât şi în filmele sale, Marius Olteanu încearcă să urmărească mecanismele umane de înţelegere şi depăşire a unor momente sau experienţe dificile.
Iniţial, ca probabil mulţi alţii, nici eu nu ştiam mai nimic despre zona Timocului. Învăţarea s-a făcut rapid şi în cel mai sănătos mod. La faţa locului. Ştiam însă foarte clar de ce merg în acea zonă. Voiam să descopăr românii de acolo prin intermediul legăturii lor cu cei care nu mai sunt. Am găsit soţii, taţi, fii, mame, petrecătoare (bocitoare), lăutari, căzătoare (cuvânt folosit pentru cele care cad, care intră în transă pentru a vorbi cu morţii), o lume definită aproape exclusiv prin relaţia sau gradul de rudenie avut cu cineva de dincolo. Un dincolo descris de toţi cei cu care am vorbit ca o oglindă perfectă a lumii de aici. O lume în care distincţia dintre durere, dor şi umor negru ca mormântul încetează să existe. Atât documentarul, cât şi expoziţia de fotografie nu îşi propun să rezume o lume pe care de altfel materialul, în întregul său, nu a putut şi nu ar fi putut niciodată să o cuprindă. Am cunoscut Timocul alegând să îl văd prin prisma a ceva mai presus de politic şi de limitările prezentului şi aşa îmi doresc să îl şi arăt celorlalţi." – Marius Olteanu

La evenimentele de la ICR vor fi participa protopopul iconom stavrofor Boian Alexandrovici, paroh al Mălainiţei şi Remesianei şi protopop al Daciei Ripensis (Serbia), Zavişa Jurj, preşedintele asociaţiei Ariadnae Filum din Bor (Serbia), Duşan Pârvulovici, directorul Federaţiei Românilor din Serbia (Negotin). De asemenea, vor lua cuvântul conf. univ. dr. Otilia Hedeşan, de la Catedra de literatură română şi comparată a Universităţii de Vest din Timişoara, Dorin Lozovanu, preşedintele Asociaţiei Europene de Geografie şi Etnologie din Republica Moldova, dr. Emil Ţîrcomnicu, cercetător la Institutul de Etnografie şi Folclor din Bucureşti. Din partea Institutului Cultural Român vor fi prezenţi domnul Horia-Roman Patapievici, preşedinte şi Ion Mircea, directorul Direcţiei Români din Afara Ţării.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 8 noiembrie, în intervalul orar 10.00-20.00. Accesul publicului este liber.

Sponsori: EPSON, Blue Ridge Art&Graphics, Square Media.


Mediateca din Timoc