Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Federația Comunităților Evreiești din România, Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limbă Română (AZOCLR) și Editura Hasefer din București, vă invită la evenimentul de lansare în Israel a volumului de povestiri „Caleidoscopul meu” semnat de Carol Feldman și apărut în acest an la Editura Hasefer.
Evenimentul, în limba română, va avea loc, joi, 25 octombrie 2018, ora 18:00 la sediul ICR Tel Aviv (B-dul Shaul HaMelech nr.8, etaj 6, Beit Amot Mishpat), în cadrul seriei tradiționale ”Cafeneaua Românească”.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Programul evenimentului:
Moderator: Martin Salamon, director ICR Tel Aviv
Prezentarea cărții „Caleidoscopul meu” de Carol Feldman
Participanți:
Alexandru Marinescu, redactor-șef al ziarului „Realitatea
evreiască” și directorul Editurii Hasefer
Hilda Shefler, jurnalist
Doina Meiseles, redactor-șef al ziarului
„Jurnalul Săptămânii” și vicepreședinte AZOCLR
Carol Feldman, autor,
publicist și actor
Lecturi din volum – interpretează: Geni Brenda-Vexler, actrița Teatrului Evreiesc de Stat din București, și Carol Feldman, autor
Oaspete de onoare: Lya Koenig, marea doamnă a teatrului românesc și israelian și laureată a Premiului Israel
Despre volum: „Caleidoscopul e o fântână fermecată, în care nu se găsesc numai nuanțele de care autorul are nevoie pentru a zugrăvi azi lumea de ieri. Această fântână face legătura directă, materială, dar totuși magică, între cele două lumi.” (Alexandru Marinescu, directorul Editurii Hasefer și redactor-șef al ziarului ”Realitatea Evreiască”)
„Privind prin caleidoscopul meu găsesc, în diferite forme, culorile trecutului (…) ”Caleidoscopul meu. Povestiri portrete si autoportrete” e de fapt o continuare, ca stil și conținut, a cărții mele apărute (și epuizate) anul trecut – “După colț”, apărută tot la Editura Hasefer. Mi-am propus cu aceste două volume să fac în scris două mici “expoziții” cu portrete în scris ale unor oameni care au ocupat în lunga mea viață un loc important, oameni dragi mie (și nu numai!), pe care nu aș vrea să-i las uitării, dorind în același timp să-i cunoașteți și dumneavoastră. Cred că merită! (…) Vreau să vă dezvălui una dintre nu puținele mele frământări pe care mi le dă această calitate – asumată în deplină cunoștință de cauză – de portretist în scris (…) Pentru mine este o necesitate!… mai ales din dorința de a încerca – pe cât e posibil – să amân întrucâtva uitarea celor care ne-au luat-o înainte pe drumul infinitului… După reacțiile cititorilor și a criticilor literari, se pare că… a meritat!… Mulți se regăsesc adiacent în portretele mele!“ (Carol Feldman)
Carol Feldman s-a născut la Tulcea, pe 10 februarie 1937. A absolvit Școala medie cu Diploma de Merit în 1954. Este absolvent al Studioului de Teatru TES din București și a activat ca actor la Teatrul Evreiesc de Stat din București până în anul 1965, când s-a stabilit în Israel, unde a jucat și regizat piese de teatru în special în limba idiș, dar și în limbile ebraică și română. A interpretat peste 50 de roluri, a regizat și a prelucrat peste 20 de spectacole, luând parte și la turnee teatrale în America, Africa de Sud, Rusia și Marea Britanie. În perioada 1965-1994 a colaborat la publicațiile israeliene de limbă română „Viața noastră”, „Lectura” și ”Facla”.
De asemenea, este colaborator permanent la „Jurnalul Săptămânii”. Din 2001 este și conferențiar de literatură idiș, traducând în limba idiș trei piese pentru Teatrul Evreiesc de Stat din București. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, printre volumele publicate fiind: schițe, nuvele și povestiri - „Copilul din mine” (2002), „Inimi deshise” (2003), „De unde am venit...” (2004), „D-ale lui Unu’ Moise” (2005), „Povestiri de aici și de acolo” (2005), „Trifoi cu patru foi” (2008), „Pe malul Dunării” (2010), „După colț” (2017); romane – „Domnișoara” (2007, 2013), „Maria. Mozaicul unei vieți” (2009), „A doua primăvară” (2011).