Atmosferă incendiară, sală arhiplină şi coadă pentru autografe - iată cum ar putea fi descris concertul Nicolas Simion Group, organizat de Institutul Cultural Român de la Londra pe 24 noiembrie, la legendarul Jazz Cafe din vestitul cartier Camden.
Evenimentul a fost semnalat în cele mai mari cotidiene naţionale (The Independent şi The Guardian), recomandat în reviste precum Time Out şi Jazzwise, iar piesele grupului au fost difuzate la majoritatea radio-urilor britanice, BBC London, UK Jazz Radio şi Jazz FM.
În seara concertului, muzicienii Norbert Scholly (chitară), Sebastien Boisseau (bass), Lieven Venken (tobe), Nicolas Simion (saxofon) au fost răsplătiţi cu căldură de un public de peste 200 de persoane. Timp de două ore, artiştii au interpretat piese de pe albumul Transylvanian Jazz, inspirate din folclorul românesc şi balcanic, precum Purtata din Ardeal, Dans din Maramureş, Hora Staccato, Cântec de nuntă la Marea Neagră şi Colind de Bela Bartok.
La numai o zi după concertul susţinut de Nicolas Simion Group la Jazz Cafe, muzicianul Silent Strike (România) mixează alături de True Ingredients (Marea Britanie), de data aceasta în Shoreditch, cartier londonez celebru pentru viaţa artistică vibrantă. Jam session-ul este un experiment muzical unic şi are loc la Montys Bar, recunoscut pentru programul inovator. Concertul este organizat de Institutul Cultural Român şi Blame It! Group din Marea Britanie.
Născut în 1959, lângă Braşov, Nicolas Simion a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti în 1983. Pasionat de jazz şi de improvizaţie, a creat în 1984 grupul "OPUS4" alături de pianistul Mircea Tiberian şi saxofonistul Dan Mîndrilă. Stabilit la Viena în 1988 şi, mai târziu, la Köln, Nicolas Simion a concertat împreună cu muzicieni de jazz renumiţi, precum Mal Waldron, Tomasz Stanko, Idris Muhammad, Jim Pepper, Ino Nobuyoshi, Gunther Schuller, Archie Sheep, Lee Konitz, Jancsy Köröss. Nicolas Simion se numără astăzi printre cei mai originali saxofonişti din Europa, muzica sa combinând ritmurile populare cu jazzul modern, stilul funk şi improvizaţia.
„Cea mai mare parte a muzicii mele poate fi cuprinsă în categoria etno jazz, folk jazz sau jazz cu influenţe balcanice – spune Nicolas Simion. Eu o numesc muzică pur şi simplu."
CD-ul Transylvanian Jazz pe care Nicolas Simion l-a promovat la Londra a fost editat cu spijinul ICR, prin Programul Cantemir.
Silent Strike (aka. Ioan Titu) a lansat deja trei albume: Silent Strike (2005), 3AM în colaborare cu Lucian Ban şi Alex Harding (2008) şi Alb (2009). A lucrat cu numeroşi muzicieni şi producători din România, SUA, Norvegia şi Marea Britanie, precum Mat Maneri, Gunhill, Alexandrina, Ada Milea, Maria Radu, CTC, Kazi, Specii, Yvat, bln, Vlaicu Golcea, Electric Brother, DJ Vasile şi multi alţii. Compoziţiile sale sunt versatile, combinând jazz-ul, hip-hop-ul, muzica electronică şi cea de film.
True Ingredients practică un gen de muzică inovator, un amestec de hip-hop, funk, rock, reggae, drum n bass şi dub step. Grupul se află în ascensiune pe piaţa muzicală britanică, iar recent a lansat single-ul de debut Who's next? Grupul este gata să pregatească o adevărată revoluţie muzicală, lansând pe piaţă primul lor album Prepare and Assemble, nu pe CD, ci pe ochelari de soare.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.
Atasat imagini cu muzicienii în concert. Copyright ICR Londra.